Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012



Όταν οι επιστήμονες επέλεξαν ένα βράχο στον πλανήτη Άρη, προκειμένου να δοκιμάσουν το λέιζερ του ρομποτικού οχήματος Curiosity, δεν περίμεναν ότι τα ορυκτά στοιχεία που περιείχε θα είχαν πολλές ομοιότητες με βράχους που υπάρχουν στη Γη.

Ο βράχος μοιάζει -χημικά- πολύ με ένα ασυνήθιστο είδος ορυκτού, που μπορεί να βρεθεί στα ωκεάνια νησιά, όπως είναι η Χαβάη, καθώς και σε άλλες περιοχές που εκτείνονται από το Κολοράντο έως και το Μεξικό.

"Τα όσα ανακαλύψαμε στον βράχο αυτόν ήταν αρκετά μεγάλη έκπληξη για εμάς" δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επιστήμονας Ραλφ Γκέλερτ, ειδικός στο Curiosity. "Είναι πυριγενής, αλλά από ό,τι φαίνεται πρόκειται για ένα νέο είδος βράχου που ανακαλύψαμε στον κόκκινο πλανήτη", πρόσθεσε.

Αυτός ο τύπος βράχου είναι μοναδικός μέχρι στιγμής, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ανακαλύψει κάτι παρόμοιο και αναμένεται να απαντήσει σε ερωτηματικά τους σχετικά με τους πυριγενείς βράχους. Το ύψος του φτάνει τα 40 εκατοστά και έχει σχήμα πυραμίδας. Στο εύρημα δόθηκε το όνομα του Jake Matijevic -πλέον αποκαλείται πέτρωμα Jake- πρός τιμήν τού μέλους της ομάδας του Curiosity που "έφυγε" τον περασμένο Αύγουστο. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στη σύσταση του πετρώματος υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, κάλιο και αλουμίνιο αλλά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σίδηρο και νικέλιο-στοιχεία που υπάρχουν σε πυριγενή πετρώματα που είχαν εξεταστεί παλαιότερα από τα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα, Spirit και Opportunity.

Το Curiosity είχε σταλεί πριν δύο μήνες στον Άρη, προκειμένου να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης νερού -και κατ' επέκταση μικροβιακής ζωής.

1 σχόλιο:

ΡΕΜΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

ΝΙΚΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ