Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2023




Όσο το αμερικανικό όχημα Curiosity μελετά στο πλαίσιο του αυτοματοποιημένου προγράμματός του την επιφάνεια του Άρη, η Ολλανδία ξεκίνησε την μεγάλης κλίμακας προετοιμασία επανδρωμένης αποστολής στον πλανήτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Mars One σχεδιάζεται να εγκατασταθούν εκεί οι πρώτες ανθρώπινες αποικίες τον Απρίλιο του 2023.
Το πρώτο πλήρωμα, που θα αποτελείται από τέσσερις αστροναύτες (προς το παρόν είναι άγνωστο από ποιες χώρες, η επιλογή θα αρχίσει μόλις το 2013) θα χρειαστεί να ταξιδεύσει επί επτά μήνες από τη Γη στον Άρη. Εκεί πρέπει να χτίσουν τις πρώτες κατοικίες για τους εποίκους και να μείνουν για να ζήσουν επ’ αόριστο.
Κάθε δύο χρόνια θα προστίθεται στον οικισμό μια νέα ομάδα. Σχεδιάζεται ότι ως το 2023 ο «πληθυσμός» του Άρη θα είναι πάνω από 20 άνθρωποι. Οι έποικοι θα ασχολούνται κυρίως με επιστημονική δραστηριότητα, καθώς και γεωλογικές έρευνες. Όλοι τους θα ζουν και θα εργάζονται σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, ειδικά κατασκευασμένα για την «αρειανή αποστολή».
Η ομάδα του Mars One άρχισε να εργάζεται πάνω στο σχέδιό της στις αρχές του 2011. Οι εμπνευστές του προγράμματος Μπας Λάνσντορπ και Αρνό Βίλντερς είναι πεπεισμένοι ότι το Mars One οπωσδήποτε θα αποσβεστεί. Το μυστικό είναι ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται χάρη σε ένα τηλεοπτικό reality show, που ξεκινά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος το ταξίδι και την καθημερινή ζωή των πρώτων «Αρειοναυτών» θα προσελκύσει τεράστιο αριθμό τηλεθεατών και ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι έποικοι θα μπορούν να είναι μόνο άνθρωποι με άψογη φυσική και ψυχολογική προετοιμασία, γερή υγεία, υψηλή αντοχή στο άγχος και χαμηλό βαθμό συγκρουσιακής διάθεσης, που διαθέτουν τεχνική, μαθηματική, βιολογική είτε ιατρική εκπαίδευση. Και τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτεροι των 35 ετών. Συνολικά στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν περίπου 40 αστροναύτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: