Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

'Αλαν Μπος: «Οχι μόνο υπάρχουν πλανήτες που έχουν ήδη τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής, αλλά υπάρχουν και πολλοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια διαμόρφωσής τους,κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον η ζωή θα εμφανιστεί και σε αυτούς. Θεωρώ ότι οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη και είναι σχετικά κοντινοί βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια γεωλογικής και ατμοσφαιρικής ανάπτυξης.Εκτιμώ ότι θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνη στην οποία βρισκόταν η Γη πριν από τρία ή τέσσερα δισεκατομμύρια έτη,οπότε αν σε κάποιον από αυτούς υπάρχει ζωή,αυτή είναι βακτηριακή»

 
Πολ Ντέιβις: «Ως σήμερα αναζητούμε στο Διάστημα τη ζωή με τις μορφές που γνωρίζουμε από την παρουσία της στη Γη και ελάχιστες προσπάθειες έχουν γίνει στην απόπειρα αναζήτησης μορφών ζωής που δεν έχουν σχέση με ό,τι υπάρχει ή έχει υπάρξει στο παρελθόν στον πλανήτη μας. Δεν αναφέρομαι στην αναζήτηση μορφών ζωής που μπορεί να υπάρχουν, αλλά για κάποιους φυσικούς ή και “παραφυσικούς” λόγους που αδυνατούμε να εντοπίσουμε.Μιλάω για μορφές ζωής ακόμη και σε μικροβιακό επίπεδο, με διαφορετική ή εναλλακτική αν προτιμάτε βιοχημεία από αυτή που τελικά επεκράτησε στη Γη»

 Donald Brownlee και Peter Ward: «Μπορεί να υπάρχουν βακτήρια, εγκλωβισμένα στα πιο απίθανα σημεία, όμως το περιβάλλον γύρω τους, η υψηλή ραδιενέργεια αλλά και ο χρόνος, έτσι όπως κυλά στους άλλους πλανήτες, δεν θα τους επιτρέψουν ποτέ να εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο...Ο πλανήτης στον οποίο ζούμε είναι μοναδικός.Όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο σύμπαν, γι΄αυτό και πουθενά αλλού δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ζωή, ζωή έξυπνη, ικανή να αναπτύξει πολιτισμό, ανάλογο με τον δικό μας εδώ στη Γη. Κατ΄ αρχήν, η ζωή για να αναπτυχθεί χρειάζεται ένα σταθερό αστέρι για... πατέρα ­ ένα αστέρι σαν τον Ήλιο, ικανό να παράγει σταθερά αρκετή ποσότητα ενέργειας για δισεκατομμύρια χρόνια.. Τα ζώα, τα είδη των ζώων όπως τα γνωρίζουμε, έχουν ανάγκη από οξυγόνο και χρειάστηκαν περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια για να παραχθεί τόσο οξυγόνο όσο χρειάζονταν όλα τα ζώα πάνω στη Γη. Αν η παραγόμενη ενέργεια από τον Ήλιο δεν ήταν σταθερή, αν υπήρχαν ξαφνικές μεταβολές σε όλη αυτή τη μακροχρόνια διαδικασία, θα ήταν ελάχιστες οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ζωή πάνω στον πλανήτη μας.»

Sir Martin Rees: «Όχι, πιθανότατα δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν...Αν και είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι από τους ανθρώπους που έζησαν σε περασμένες δεκαετίες πως θα "συναντήσουμε" κάποια στιγμή... Αρειανούς, αν και κανείς πια ­ ούτε ειδικός ούτε μη ειδικός ­ δείχνει να πιστεύει πως υπάρχει "προηγμένη ζωή" σε κάποιον άλλο πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος, φαίνεται να ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο το δικό μας ηλιακό σύστημα στο σύμπαν που μας περιτριγυρίζει.H παρουσία μας εδώ στη Γη υπήρξε αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλυσίδας γεγονότων. Σχεδόν όλα τα είδη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν πάνω στη Γη στη διάρκεια της 4,5 εκατομμυρίων ετών ιστορίας της έχουν αυτή τη στιγμή εξαφανιστεί. Δεν μπορούμε δηλαδή να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Αν, για παράδειγμα, οι δεινόσαυροι δεν είχαν εξαφανιστεί, είναι πολύ πιθανόν να μην υπήρχαμε εμείς οι άνθρωποι. Ίσως κάποιο άλλο είδος να είχε πάρει τη θέση μας, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: