Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ






Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να παραλείψουμε το φεγγάρι και να πάμε κατευθείαν στον πλανήτη Άρη. Ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές αυτής της ιδέας είναι ο Robert Zubrin, ιδρυτής και πρόεδρος της κοινωνίας του Άρη. Η αποστολή Mars Direct του 1996 μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για επανδρωμένα ταξίδια στον Κόκκινο πλανήτη.

Αλλά πώς; 

Η πρώτη εκτόξευση θα φέρει στον Άρη ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα, ονόματος ERV. Το όχημα αυτό θα περιέχει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με τη δυνατότητα να έχει μια χημική μονάδα επεξεργασίας και την ικανότητα παραγωγής καυσίμου με χρήση υλικών, χημικών και ενώσεων που έχουν βρεθεί στην ατμόσφαιρα του Άρη. Δύο χρόνια αργότερα, ένα άλλο επανδρωμένο ERV θα ξεκινήσει για τον Άρη με κατεύθυνση ένα δεύτερο χώρο προσγείωσης. Την ίδια στιγμή ένα επανδρωμένο, διαστημικό σκάφος θα ταξιδέψει στον Άρη και θα προσγειωθεί κοντά στα δύο ERV. Αυτό το πλήρωμα θα παραμείνει στον Άρη για 18 μήνες όπου και θα εξερευνήσει τον πλανήτη και θα διεξάγει πειράματα, εως ότου έρθει η ώρα να επιστρέψει στη Γη με καύσιμα που κατασκευάζονται επί τόπου. Δεδομένου ότι τα μέλη του πληρώματος αναχωρούν, μια άλλη ομάδα θα φτάσει και η διαδικασία θα επαναληφθεί έτσι ώστε να ιδρυθεί μια σειρά από βάσεις. 

Όμως η μακροχρόνια αποίκηση του Άρη θα απαιτούσε έναν μετασχηματισμό του πλανήτη. Ο μετασχηματισμός θα έχει ως σκοπό να φέρει της ίδιες συνθήκες διαβίωσης με τη Γη, στον Άρη. Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την οικοδόμηση μονάδων που θα μεταποιούν το έδαφος και θα αντλούν αέρια υπέρ-θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο και η αμμωνία, στην ατμόσφαιρα του Άρη. Αυτά τα αέρια θα απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και τη ζέστη του πλανήτη, προκαλώντας την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος και των πάγων στους πόλους. Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα θα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, η ατμοσφαιρική πίεση θα αυξηθεί και θα εμφανιστούν οι ωκεανοί. Τελικά οι άποικοι θα είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς διαστημικές στολές, αλλά θα πρέπει να φορούν δεξαμενές οξυγόνου. 

Μετά από πολλές δεκαετίες μετασχηματισμού, ο Άρης μπορεί να μοιάζει ακριβώς όπως το μπλε του πλανήτη μας. Μετά από πολλά εκατοντάδες χρόνια, θα μπορούσε να μετατραπεί πλήρως σε μια νέα Γη, πλούσια σε οξυγόνο και περιβάλλον. Εάν και εφόσον αυτό συμβεί, τότε ο πλανήτης θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μια ακμάζουσα αποικία των ανθρώπων. 

Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για αποικίες σε αστεροειδείς αλλά και σε πλανήτες εκτός του Ηλιακού και Αστρικού μας συστήματος!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: