Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ;

 Ο πλανήτης μας είναι ένας ενιαίος τόπος, για κάθε μορφή ζωής, η οποία έχει βρει στην Γη τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη της, μέσα στο πέρασμα των αιώνων.  Ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένας πολύ κρίκος της τεράστιας αλυσίδας, η οποία συμπληρώνεται από χιλιάδες άλλα είδη. Αν ένας χώρος τόσο περιορισμένος όσο ο πλανήτης σφύζει από ζωή και μάλιστα από τόσες πολλές διαφορετικές μορφές ζωής,  γιατί το απέραντο σύμπαν να είναι ερημικό και να μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε μόνοι;
Η άποψη ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε μόνο για εμάς φαντάζει πολύ εγωιστική. Είναι δυνατόν τα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρων που βρίσκονται διάσπαρτα εκεί έξω να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν ζωή; Ασφαλώς! Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες οι  οποίοι συνηγορούν στην άποψη αυτή. Πρώτον, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πλανητών, που θα μπορούσαν να έχουν ευνοϊκές συνθήκες για την δημιουργία και την ανάπτυξη ζωής. Δεύτερον, θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη η ηλικία του σύμπαντος, η οποία αγγίζει τα 13 δισεκατομμύρια χρόνια , σε σχέση με την ηλικία της ζωής στον πλανήτης μας. Ας αναλογιστούμε μόνον το παράδειγμα που ακολουθεί:  αν συμπιέσουμε τον χρόνο από την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας στο χρονικό διάστημα των 365 ημερών που διαρκεί ένα γήινο έτος, τότε η δική μας εμφάνιση σαν είδος, δεν έγινε παρά μόνο 1 ώρα πριν την λήξη αυτού του υποθετικού έτους.
Παρά τις ανωτέρω αμφισβητήσεις όμως, το ερώτημα παραμένει: Είμαστε πράγματι μόνοι; Και δυστυχώς το μοναδικό στοιχείο που διαθέτουμε ως τώρα για την παρουσία εξωγήινης ζωής είναι η απουσία της. Ασφαλώς όμως δεν πρέπει η απουσία της παρουσίας να αποτελεί απόδειξη ανυπαρξίας. Το μόνο βέβαιο στην όλη ιστορία είναι ο ότι ο άνθρωπος θα συνεχίσει την αναζήτηση, αφού η δίψα για γνώση και η διαρκής αναζήτηση είναι στοιχεία της φύσης του και του χαρακτήρα του.
Οι προσπάθειες μας μέχρι σήμερα για να έρθουμε σε επαφή με κάποιο εξωγήινο πολιτισμό ή να εντοπίσουμε κάποια ίχνη του έχουν αποβεί άκαρπες και μάταιες. Αν πράγματι υπάρχουν εξωγήινα όντα  με νοημοσύνη, τότε θα είχαν φτάσει στη Γη και θα τους “βλέπαμε”. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι οι εξωγήινοι δεν μπορούν να φτάσουν στον πλανήτη μας. Αλλά γιατί δεν τους ακούμε; έστω και από απόσταση; Εδώ υπεισέρχεται ένα ερώτημα του Ενρίκο Φέρμι (γνωστό ως το παράδοξο του Φέρμι) όπου μέσα σε τρεις λέξεις κατάφερε να εντάξει και να περιγράψει  τους προβληματισμούς και τις απορίες ολόκληρης της ανθρωπότητας “ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ;”

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις για το παράδοξο του Φέρμι και τον προβληματισμό στην ύπαρξη της εξωγήινης νοημοσύνης. Είναι ένα μικρό αλλά πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις πολλές απαντήσεις που δίνονται στο βιβλίο του Steven Web “ Where is everybody ?” και απαντούν σε 3 υποθέσεις.
1.   Βρίσκονται ανάμεσά μας.
2.   Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω.
3.   Σιγά μην υπάρχουν εξωγήινοι! 



ΘΕΩΡΙΕΣ:

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΔΑ UFO:
 
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουν δει στον ουρανό παράξενα αντικείμενα. Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι πράγματι είδαν UFO και κάποιοι άλλοι σκεπτόμενοι ορθολογιστικά, προσπαθούν να εξηγήσουν λογικά το φαινόμενο βασιζόμενοι στα άπειρα φαινόμενα που παρουσιάζονται στο νυκτερινό ουρανό.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων θέασης UFO έχει δοθεί κάποια λογική εξήγηση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανεξιχνίαστες και ανεξήγητες. Είναι άραγε σκάφη εξωγήινων ή πρόκειται για απλές λάμψεις στον ουρανό; Τόσο η θέαση παράξενων διαστημοπλοίων όσο και οι ισχυρισμοί ορισμένων για προσωπική επαφή με τους εξωγήινους είναι προβληματικές, καθώς και στις δύο περιπτώσεις εξωγήινοι και UFO υπήρχαν, αλλά χωρίς αποδείξεις. 


 ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ:

 Το 1973 επίσης, ο Τζον Μπελ, πρότεινε την υπόθεση του ζωολογικού κήπου. Αυτή λέει απλά ότι οι εξωγήινοι μας αντιμετωπίζουν σαν είδος προς εξαφάνιση. Το σημείο αναφοράς της θεωρίας είναι ότι αν πράγματι υπάρχει εξωγήινη νοημοσύνη, τότε κάποιος πρέπει να είναι ο ηγέτης και να ελέγχει το σύμπαν. Οι άνθρωποι αφήνουν ελάχιστο χώρο στα άλλα είδη του πλανήτη μας για να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Έτσι ακριβώς και οι εξωγήινοι που βρίσκονται στον πλανήτη μας δεν επεμβαίνουν αλλά παρατηρούν. Για αυτούς η Γη δεν αποτελεί παρά ένα μικρό ζωολογικό κήπο η ισορροπία του οποίου δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Πρόκειται για μια πολύ ανθρωποκεντρική ιδέα που ακόμα και αν αληθεύει δεν έχουμε την ικανότητα να την ερευνήσουμε. Στο κάτω – κάτω είμαστε τόσο ξεχωριστοί ώστε να αξίζουμε της προσοχής και της προστασίας των εξωγήινων;


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ: 

Τι μπορεί να απειλήσει τον πλανήτη μας, να τον οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή και εμάς στον απόλυτο αφανισμό; Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να χτυπήσουν την πόρτα μας και να έρθουν είτε από το διάστημα (πρόσκρουση ενός τεράστιου μετεωρίτη) είτε από τις δυνάμεις της ίδιας της Γης (έλευση παγετώδους περιόδου, έκρηξη ενός υπέρ-ηφαιστείου).
 Η πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των επιστημόνων. Μικροί μετεωρίτες πέφτουν στη Γη σχεδόν κάθε μέρα, αλλά ένας μεγάλος αστεροειδής μπορεί να χτυπά τον πλανήτη μας κατά διαστήματα που απέχουν μεταξύ τους μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Ένας τέτοιος αστεροειδής, με μέγεθος 20 χιλιόμετρα, θα αφάνιζε ένα μεγάλο μέρος των ζωντανών οργανισμών από το πρόσωπο της Γης.
 Θα μπορούσαν άραγε οι εξωγήινοι πολιτισμοί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές; Αν ναι, τότε αποδεικνύεται ότι το σύμπαν είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο νομίζουμε. Οι προσκρούσεις μετεωριτών, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα πλανητικά συστήματα. Οι μαζικοί αφανισμοί μοιάζουν αναπόφευκτοι και ίσως συνιστούν μια εξήγηση για την ανυπαρξία ζωής σε άλλους πλανήτες.


ΑΝΘΡΩΠΟΣ,Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ:
 
 Η τελευταία εξήγηση το παράδοξο του Φέρμι είναι ταυτόχρονα η πιο απλή. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό νοήμον πλάσμα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι όλος ο υπόλοιπος γαλαξίας είναι έρημος. Απλούστερες μορφές ζωής είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σε άλλους πλανήτες. Το μόνο αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο άνθρωπος διαφέρει από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας, χάρη στη γλώσσα, στην ηθική και στη συνείδηση που τον διακρίνουν. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι αρκετά για να μας θεωρούμε μοναδικούς!


Πηγές πληροφοριών: www.sfak.org
                                      Steven Web: "Where Is Everybody?"
                                      Discover and Science.   
 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: