Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΡΗ ;

Υπάρχει τελικά νερό στον Άρη; Η απάντηση από τις 31 Ιουλίου είναι κατηγορηματικά καταφατική, αφού όπως είπαν οι επιστήμονες της αποστολής του Phoenix, τώρα όχι μόνο το είδαν, αλλά το «άγγιξαν και το γεύτηκαν».
«Έχουμε νερό» ήταν τα πρώτα λόγια του William Boynton, ηγετικού στελέχους της ομάδας των επιστημόνων κατά τη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης.
«Είχαμε αποδείξεις ότι ο Άρης έχει νερό σε μορφή πάγου. Το είχαμε δει από το δορυφόρο Mars Odyssey και από τις φωτογραφίες από άσπρες περιοχές που λιώνοντας μας έδειξαν ότι μάλλον επρόκειτο για παγωμένο νερό. Όμως είναι η πρώτη φορά που το νερό του Άρη το αγγίξαμε και το δοκιμάσαμε» είπε αναφερόμενος φυσικά στα όργανα του Phoenix.
Το Phoenix ήταν προγραμματισμένο να γυρίσει στη Γη τον Αύγουστο, αλλά χάρη στην εντυπωσιακή ανακάλυψη, η αποστολή παρατείνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Νέος στόχος είναι να δουν αν ποτέ υπήρξε ζωή στον Άρη ή αν υπάρχει η δυνατότητα για ζωή στον κόκκινο πλανήτη. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει μέχρι το Σεπτέμβρη, αλλά είναι πλέον σίγουρο ότι εκεί θα προσανατολιστούν οι επόμενες αποστολές.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν αυτή η περιοχή του Άρη κατοικείτο κάποτε από κάποιο είδος ζωής. Αυτό θα είναι το έργο των μελλοντικών αποστολών, να δούμε δηλαδή αυτό το περιβάλλον είναι το οικοσύστημα για κάποια μορφή ζωής» είπε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Peter Smith.

Βίντεο της NASA για την αποστολή του Phoenix
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: