Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ)
Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο από τη Γη), και η μάζα του (2×1030 κιλά) αποτελεί το 99.86% της μάζας του ηλιακού συστήματος. Η φωτεινότητά του είναι τέτοια, ώστε κατά την διάρκεια της ημέρας να μην επιτρέπει, λόγω της έντονης διάχυσης του φωτός, σε άλλα ουράνια σώματα να εμφανίζονται (με εξαίρεση τη Σελήνη και σπανιότερα την Αφροδίτη). Ο Ήλιος είναι το κοντινότερο στη Γη άστρο, σε απόσταση 149,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (1 ΑΜ). Ο Ήλιος είναι ένας κίτρινος αστέρας νάνος που βρίσκεται στην κύρια ακολουθία, με φασματικό τύπο G2V. Ο φασματικός τύπος G2 υποδεικνύει ότι η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι περίπου 5.800 βαθμοί Κέλβιν. Ο Ήλιος ακολουθεί μία τροχιά μέσα στον Γαλαξία σε μία απόσταση 25.000 με 28.000 έτη φωτός από το κέντρο του, ολοκληρώνοντας μία περιφορά σε περίπου 226 εκατομμύρια έτη. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη και την διατήρηση της ζωής στη Γη είναι καίρια, καθώς με τη θεμελιώδη διαδικασία τηςφωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών, και διατηρεί την επιφανειακήθερμοκρασία της Γης σε ανεκτά για τη ζωή επίπεδα, καθώ επίσης και προκαλεί τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Η σημασία του ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, με αποτέλεσμα ο Ήλιος να λατρεύεται ως θεότητα. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ατά τον Όμηρο και τον Ησίοδο, ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα. Φοίβος, φωτοβόλος δηλαδή, ήταν η προσωνυμία του Ηλίου, η ίδια με του θεού Απόλλωνα. Κατά την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι ηλιακές ιδιότητες αποδόθηκαν στον θεό Απόλλωνα. Μετρήσεις λαμπρότητας του Ήλιου έδειξαν ότι αυτός είναι 12 Χ 1010 φορές λαμπρότερος από αστέρα α΄ μεγέθους και κατά 23 Χ 107φορές λαμπρότερος του φωτός όλων των αστέρων μαζί. Γι΄ αυτό άλλωστε κατά την ημέρα τους αποκρύπτει. Σε σχέση με την Πανσέληνο είναι κατά 56 Χ 104 φορές λαμπρότερος εκείνης.
Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης, και ο μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα. Ονομάστηκε με το όνομα του ελληνικού θεού Ερμή, ενώ οι Ρωμαίοι τον βάφτισαν με το όνομα του αντίστοιχου θεού τους Mercurius. Το αστρονομικό σύμβολό του είναι ένας κύκλος με ένα σταυρό από κάτω και ένα ημικύκλιο από επάνω (Unicode: ☿). Συμβολίζει το κεφάλι του Θεού με το κερατοειδές κράνος του. Πριν από τον 5ο αιώνα π.Χ. ο πλανήτης είχε δύο ονόματα καθώς εμφανίζεται εναλλάξ και στις δύο πλευρές του Ήλιου. Το βράδυ ήταν ο Ερμής και το πρωί ο Απόλλων (θεός του ήλιου). Θεωρείται ότι πρώτος ο Πυθαγόρας διατύπωσε την άποψη ότι πρόκειται για τον ίδιο πλανήτη. Ο Ερμής περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα ηλίου, οξυγόνου και υδρογόνου, ενώ οποιοδήποτε άλλο είδος ατμόσφαιρας κι αν είχε χάθηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, αφού η βαρύτητά του, η οποία δεν υπερβαίνει το 1/3 της γήινης, δεν κατόρθωσε να την συγκρατήσει.
Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον νυκτερινό ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ονομάζεται από το λαό Αυγερινός ή Αποσπερίτης. Είναι παρόμοια στη Γη σε μέγεθος, αλλά πολύ διαφορετική σε φυσικά χαρακτηριστικά, καθώς καλύπτεται από πυκνά νέφη διοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του θείου η πίεση καιθερμοκρασία στην επιφάνεια της είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της Γης.
Η Γη είναι ο πλανήτης στον οποίο κατοικούν οι άνθρωποι, καθώς και εκατομμύρια άλλα είδη, και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο, ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματόςμας και ο μεγαλύτερος μεταξύ των τεσσάρων πλανητών που διαθέτουν στερεό φλοιό. Ο πλανήτης σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια (4,5•109) έτη, έχει δε έναν φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη. Η Γη έχει μία σχετικά πυκνή ατμόσφαιρα η οποία αποτελείται από 78% άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% αργό, με ίχνη από άλλα αέρια, συμπεριλαμβανομένων διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς. Η ατμόσφαιρα δρα ως ένα παρέμβλημα μεταξύ της Γης και του Ηλίου. Η σύσταση της ατμόσφαιρας της γης είναι ασταθής, η δε ισορροπία διατηρείται από την βιόσφαιρα. Τα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή η τροπόσφαιρα, η στρατόσφαιρα, η μεσόσφαιρα, η θερμόσφαιρα και η εξώσφαιρα, μεταβάλλονται από τόπο σε τόπο και εξαρτώνται και από τις εποχιακές μεταβολές.
Ο Άρης είναι ο τέταρτος (4ος) σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος (Η/Σ) και ακόμη, ο δεύτερος πλησιέστερος στηΓη, και ο έβδομος σε μέγεθος και μάζα του Η/Σ. Λέγεται συχνά και «ερυθρός πλανήτης» εξαιτίας του ερυθρού χρώματος που παρουσιάζει και οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου (Fe2O3) στην επιφάνειά του.[5] O Άρης είναι ένας «γήινος πλανήτης»[6] με λεπτή ατμόσφαιρα, με επιφάνεια που συνδυάζει τους κρατήρες σύγκρουσης της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Η χαμηλή πυκνότητα της ατμόσφαιρας έχει και άλλες συνέπειες: οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όμως καθώς η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη είναι αρκετά ψιλή, οιαμμοθύελλες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη· μια τέτοια αμμοθύελλα σημειώθηκε το 2001 και ξανά το 2007.
O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Στην Αστρονομία έχει το σύμβολο. Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα εικοστό της ηλιακής, αλλά είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τονΚρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες. Η ατμόσφαιρα του Δία είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό σύστημα, καθώς εκτείνεται σε πλάτος μεγαλύτερο των 5.000 χιλιομέτρων.[21][22] Επειδή ο Δίας δεν έχει επιφάνεια, η βάση της ατμόσφαιρας θεωρείται το σημείο στο οποίο η ατμοσφαιρικά πίεση ισούται με 10 bar.[21]
Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία, με διάμετρο στον ισημερινό του 120.660 χιλιόμετρα και ανήκει στους λεγόμενους γίγαντες αερίων. Το όνομά του προέρχεται από τονΚρόνο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και σχετίζεται με την λέξη χρόνος. Σχεδόν ταυτίζεται με το Ρωμαϊκό θεό Saturn, απ' όπου προέρχονται και οι άλλες ευρωπαϊκές ονομασίες.
Λόγω της μεγάλης μάζας του Κρόνου και της μεγάλης βαρύτητας, οι συνθήκες που παράγονται στον Κρόνο είναι ακραίες. Οι εσωτερικές πιέσεις και θερμοκρασίες είναι πέρα από οτιδήποτε μπορεί να αναπαραχθεί πειραματικά στη Γη. Το εσωτερικό του Κρόνου πιθανώς αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα σιδήρου, νικελίου, πυριτίου και ενώσεις οξυγόνου και περιβάλλεται από ένα βαθύ στρώμα μεταλλικού υδρογόνου. Οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι γύρω από τον Κρόνο παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο, ο οποίος, μη μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έβλεπε, καθώς και το φαινόμενο της "εξαφάνισης" των δακτυλίων ανά περιόδους, νόμισε ότι επρόκειτο για τρία σώματα. Το φαινόμενο της "εξαφάνισης" εξήγησε το 1666 ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χόυχενς, που εξήγησε ότι οι δακτύλιοι έμοιαζαν να εξαφανίζονται κάθε φορά που το επίπεδο πάνω στο οποίο βρίσκονται συνέπιπτε με το επίπεδο της παρατήρησής τους από τη Γη. Ο Χόυχενς ήταν επίσης ο πρώτος που εισήγαγε την υπόθεση πως οι δακτύλιοι δεν ήταν όλα στερεά σώματα αλλά αποτελούνταν από μικρότερα σώματα σε περιστροφή γύρω από τον πλανήτη.
Ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση απο τον Ήλιο, ο τρίτος μεγαλύτερος και ο τέταρτος σε όγκο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα του ουρανού, ο οποίος ήταν πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία. Δεν είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη, όπως οι άλλοι πλανήτες, καθώς έχει φαινόμενο μέγεθος +5,5 - +6,0, και αυτό σε συνδυασμό με την αργή κίνησή του δεν αναγνωρίστηκε στους αρχαίους χρόνους ως πλανήτης.[9] Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακοίνωσε την ανακάλυψή του τις 13 Μαρτίου 1781, επεκτείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα όρια του ηλιακού συστήματος. Ο Ουρανός ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο. Αν και δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη στερεή επιφάνεια στον Ουρανό, το ακραίο τμήμα του αέριου περιβλήματος του Ουρανού που είναι προσβάσιμο με τηλεανίχνευση ονομάζεται ατμόσφαιρα. Αυτή η ικανότητα επεκτείνεται σε απόσταση περίπου 300 χιλιόμετρα εντός του πλανήτη από το επίπεδο του ενός bar (100 kPa ), και έχει πίεση γύρω στα 100 bar (10 MPa) και θερμοκρασίες της τάξης των 320 K.[16]
Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, ενώ αν παρατηρηθεί με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με πράσινο δίσκο. Στην αστρονομία συμβολίζεται με την τρίαινα
Ανακαλυμμένος στις 23 Σεπτεμβρίου 1846, ο Ποσειδώνας ήταν ο πρώτος πλανήτης που βρέθηκε σύμφωνα με μαθηματική πρόβλεψη και όχι από εμπειρικές παρατηρήσεις. Σε μεγάλο υψόμετρο, η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι 80% υδρογόνο και 19% ήλιο.[14] Ένα ίχνος ποσότητας του μεθανίου είναι επίσης παρόν. Οι ευδιάκριτες ζώνες απορρόφησης του μεθανίου συμβαίνουν σε μήκη κύματος πάνω από 600 nm, στο κόκκινο και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Όπως και με τον Ουρανό, αυτή η απορρόφηση του ερυθρού φωτός από τον ατμοσφαιρικό μεθάνιο είναι μέρος αυτού που δίνει στο Ποσειδώνα το μπλε χρώμα του,[15] αν και η έντονη γαλάζια απόχρωση του Ποσειδώνα διαφέρει από την ηπιότερη, γαλαζοπράσινη του Ουρανού.
Ο Πλούτωνας (επίσημη ονομασία 134340 Πλούτωνας), είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού Συστήματος. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του Συστήματος και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Πλούτωνας μαζί με το δορυφόρο του, Χάροντα, που ανακαλύφθηκε το 1978, αποτελεί διπλό πλανήτη, ενώ το 2006 ανακαλύφθηκαν κι άλλοι δυο μικροί δορυφόροι σε τροχιά γύρω του. Στην παρούσα φάση, ο Πλούτωνας έχει όντως μία εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα, με εμφάνιση πιθανώς σαν παγωμένη ομίχλη και με επιφανειακή ατμοσφαιρική πίεση 0,3 pascal, μόλις το 1/350.000 της γήινης. Αποτελείται από άζωτο, μεθάνιο και μονοξείδιο του άνθρακα, τα οποία προέρχονται από την εξάχνωση μέρους του παγωμένου στρώματος που καλύπτει τον πλανήτη.
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012
Ανακαλύφθηκαν βακτήρια που ζούσαν σε εξωγήινες συνθήκες.
Μια αρχαία κοινότητα βακτηρίων που κατάφερε να επιβιώσει στα αλμυρά νερά
της λίμνης Vida, σ’ ένα περιβάλλον πλήρως στερημένο από οξυγόνο, όπου
επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και τη NASA φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία για τις βιοχημικές διαδικασίες που συντελούνται χωρίς να συνδέονται με την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο ή τη φωτοσύνθεση.
Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS», υποστηρίζουν ότι τα αρχαία βακτήρια ενδέχεται να μας δώσουν στοιχεία για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε εξωγήινο περιβάλλον με κρυογονικές θερμοκρασίες και υψηλή αλατότητα.
Η έρευνα διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Η επιβίωση των βακτηρίων στη λίμνη Vida, μια παγωμένη λίμνη άλμης κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, ενδέχεται να οφείλεται στις αντιδράσεις μεταξύ του αλμυρού νερού και των πετρωμάτων του βυθού, που είναι πλούσια σε σίδηρο.
Οι συνθήκες στη συγκεκριμένη λίμνη χαρακτηρίζονται παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στον Άρη και ενδεχομένως και σε άλλους πλανήτες, γεγονός που ίσως δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Vida το 2005 και το 2010. Από προηγούμενες μελέτες είναι ήδη γνωστό ότι πριν 3.000 χρόνια η λίμνη καλύφθηκε από στρώματα πάγου που την «σφράγισαν» από τη γήινη ατμόσφαιρα και την καταδίκασαν στο σκοτάδι.
Στο μεταξύ από την εξέταση των δειγμάτων προέκυψε ότι η αλατότητα των υδάτων στη λίμνη Vida είναι εξαπλάσια συγκριτικά με το θαλασσινό νερό, η μέση θερμοκρασία της λίμνης κυμαίνεται στους -13 βαθμούς Κελσίου και τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου στο νερό είναι υψηλότερα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο υδάτινο σώμα στη Γη.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν αδύνατη την ύπαρξη ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες, ωστόσο τα αρχαία βακτήρια τους διέψευσαν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ζωντανούς οργανισμούς ακόμα και σε εξωγήινο περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο μήνες οι επιστήμονες αναζήτησαν επίσης ζωή στο παγωμένο και σκοτεινό περιβάλλον της αρχαίας λίμνης Έλσγουορθ στην Ανταρκτική, ενώ στις αρχές του 2012, μετά από 20 χρόνια, Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να προσεγγίσουν τη λίμνη Βοστόκ, η οποία αποτελεί ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη.
ΠΗΓΗ:econews.gr
Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ και τη NASA φέρνει στην επιφάνεια νέα στοιχεία για τις βιοχημικές διαδικασίες που συντελούνται χωρίς να συνδέονται με την ηλιοφάνεια, το διοξείδιο του άνθρακα, το οξυγόνο ή τη φωτοσύνθεση.
Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση «PNAS», υποστηρίζουν ότι τα αρχαία βακτήρια ενδέχεται να μας δώσουν στοιχεία για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε εξωγήινο περιβάλλον με κρυογονικές θερμοκρασίες και υψηλή αλατότητα.
Η έρευνα διεξήχθη από διεπιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, το κρατικό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Η επιβίωση των βακτηρίων στη λίμνη Vida, μια παγωμένη λίμνη άλμης κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, ενδέχεται να οφείλεται στις αντιδράσεις μεταξύ του αλμυρού νερού και των πετρωμάτων του βυθού, που είναι πλούσια σε σίδηρο.
Οι συνθήκες στη συγκεκριμένη λίμνη χαρακτηρίζονται παρόμοιες με αυτές που επικρατούν στον Άρη και ενδεχομένως και σε άλλους πλανήτες, γεγονός που ίσως δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα ύπαρξης εξωγήινης ζωής.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Vida το 2005 και το 2010. Από προηγούμενες μελέτες είναι ήδη γνωστό ότι πριν 3.000 χρόνια η λίμνη καλύφθηκε από στρώματα πάγου που την «σφράγισαν» από τη γήινη ατμόσφαιρα και την καταδίκασαν στο σκοτάδι.
Στο μεταξύ από την εξέταση των δειγμάτων προέκυψε ότι η αλατότητα των υδάτων στη λίμνη Vida είναι εξαπλάσια συγκριτικά με το θαλασσινό νερό, η μέση θερμοκρασία της λίμνης κυμαίνεται στους -13 βαθμούς Κελσίου και τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου στο νερό είναι υψηλότερα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο υδάτινο σώμα στη Γη.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν αδύνατη την ύπαρξη ζωής κάτω από αυτές τις συνθήκες, ωστόσο τα αρχαία βακτήρια τους διέψευσαν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ζωντανούς οργανισμούς ακόμα και σε εξωγήινο περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι πριν δυο μήνες οι επιστήμονες αναζήτησαν επίσης ζωή στο παγωμένο και σκοτεινό περιβάλλον της αρχαίας λίμνης Έλσγουορθ στην Ανταρκτική, ενώ στις αρχές του 2012, μετά από 20 χρόνια, Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να προσεγγίσουν τη λίμνη Βοστόκ, η οποία αποτελεί ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη.
ΠΗΓΗ:econews.gr
Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
nazcas lines
Οι Γραμμές της Νάσκα είναι μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών στην έρημο Νάσκα του Περού. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών μέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Παρόλο που μερικά από τα γεωγλυφικά μοιάζουν με χαρακτηριστικά σχέδια της φυλή Παράκας, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι Γραμμές της Νάσκα δημιουργήθηκαν από τη φυλή Νάσκα γύρω στο 200π.κ.χ - 700κ.χ. Οι εκατοντάδες ξεχωριστές μορφές που σχηματίζονται από τις γραμμές, ποικίλουν από τα πιο απλά γεωμετρικά σχήματα, μέχρι σχέδια λάμα, αραχνών, καρχαριών, μαϊμούδων κ.α.
Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.
Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια
Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Υπάρχουν εκατοντάδες απλές γραμμές ή γεωμετρικά σχήματα, και περισσότερα από 70 σχέδια ζώων, πτηνών, ιχθύων και ανθρώπων. Οι μεγαλύτερες φιγούρες έχουν μήκος μεγαλύτερο των 200 μέτρων. Η σημασία των γραμμών αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους επιστήμονες.
Χάρη στο ξηρό, και σταθερό κλίμα της περιοχής, καθώς και στη γεωγραφική απομόνωση της, το μεγαλύτερο μέρος των γραμμών έχει συντηρηθεί. Παρόλα αυτά εξαιρετικά ασυνήθιστες κλιματικές αλλαγές μπορούν να αλλοιώσουν τα σχέδια
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
Πως μπορεί να αποκαλέσει κάποιος ένα άστρο που καταπίνει έναν ολόκληρο πλανήτη;
Μία ομάδα αστρονόμων, όπως δημοσιεύουν στο περιοδικό Astronomical Journal Letters, παρατήρησαν ότι ένα άστρο «κατάπιε» έναν ολόκληρο πλανήτη.
Ο πλανήτης εξαϋλώθηκε όταν το άστρο άρχισε να μεγαλώνει και να μεταμορφώνεται σε κόκκινο γίγαντα, ένα όψιμο στάδιο της ζωής των άστρων με μέγεθος παρόμοιο με του δικού μας Ήλιου. Οι αστρονόμοι δεν είδαν ζωντανά την καταστροφή του πλανήτη, τη συμπέραναν όμως από τη χημική ανάλυση του άστρου BD+48 740, το οποίο περιέχει ασυνήθιστα μεγάλα αποθέματα λιθίου. Το λίθιο είναι ένα σπάνιο μέταλλο το οποίο δε βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα άστρα, καθώς εύκολα καταστρέφεται στο εσωτερικό τους και οι επιστήμονες πιστεύουν πως η πληθώρα λιθίου στο συγκεκριμένο άστρο προέκυψε από την αύξηση της θερμοκρασίας του άστρου, την οποία προκάλεσαν τα παραπάνω «καύσιμα» από τον πλανήτη που κατανάλωσε.
Το να πετύχουμε ένα τέτοιο συμβάν στην πράξη είναι απίθανο, εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία συμβαίνει, αλλά μπορούμε να το ανιχνεύσουμε από τη χημική ανάλυση του άστρου», καταλήγει η Eva Villaver, μια ακόμη από τους αστρονόμους που συνέγραψαν την έρευνα. «Η παραμορφωμένη τροχιά του πλανήτη γύρω από το πλούσιο σε λίθιο κόκκινο γίγαντα είναι ακριβώς το αποδεικτικό στοιχείο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ένα πλανήτης πρόσφατα καταστράφηκε στο άστρο αυτό».
«Μια παρόμοια μοίρα περιμένει και τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκονται κοντά στον Ήλιο, όταν κι εκείνος γίνει κόκκινος γίγαντας και μεγεθυνθεί ως τα όρια της τροχιάς της Γης, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα» σύμφωνα με τον καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Alexander Wolszczan.
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ;
Πώς τρώνε ,πώς πλένονται ,πώς κοιμούνται οι αστροναύτες μέσα στον Διαστημικό Σταθμό;
Για τις απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων , αλλά και άλλων πατήστε εδώ .
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Οι ομάδες του project συνέταξαν ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό
να διερευνήσουν :
1) το
ενδιαφέρον των μαθητών για το διάστημα ,
2) το
γνωστικό επίπεδο των μαθητών όσον αφορά την Αστρονομία ,
3) αντιλήψεις
τους για μεταφυσικά φαινόμενα .
Ετικέτες
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ,
ΤΕΧΝΗΜΑΤΑ
ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ
Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ ου και η λέξη «μαύρη». Ο όρος μαύρη τρύπα (black hole) είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό Τζον Χουίλερ (John Wheeler). Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.
Μία «μαύρη τρύπα» είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμα και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.
Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τη Γη μας ολόκληρη στο μέγεθος ενός κερασιού, θα την είχαμε μετατρέψει σε μία «μαύρη τρύπα». Παρομοίως, αν συμπυκνώναμε τον Ήλιο σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων (στα 4 εκατομμυριοστά του τωρινού του μεγέθους), θα είχε μετατραπεί σε μαύρη τρύπα. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία γνωστή διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γη ή ακόμα και τον Ήλιο, σε «μαύρη τρύπα».
ΠΗΓΗ:Βικιπαίδεια
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
18 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ 2013
Απαντήστε τα θέματα -ασκήσεις που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού :
www.astronomos.gr και στείλτε τα μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2012(σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται στα συνημμένα αρχεία του διαγωνισμού).
Τα θέματα (ξεχωριστά για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο) βρίσκονται στα συνημμένα αρχεία του διαγωνισμού ).
Καλή επιτυχία!
Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012
Η Γη στο Ηλιακό Σύστημα
Η Γη στο Ηλιακό Σύστημα
Η περίοδος περιστροφής της γης περί τον άξονα της είναι 23 ώρες, 56 λεπτά και 4.09 δευτερόλεπτα (μία αστρική ημέρα). Έτσι παρατηρώντας από την γη τα ουράνια σώματα, η κύρια φαινόμενη κίνησή τους είναι από τα ανατολικά προς τα δυτικά με μία ταχύτητα 15°/ώρα = 15'/λεπτό, λ.χ. μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο ανά δύο λεπτά.Η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο διαρκεί 365,2564 μέσες ηλιακές ημέρες (ή ένα αστρικό έτος). Παρατηρώντας από τη Γη, είναι μία φαινόμενη κίνηση του Ήλιου ως προς τα αστέρια ~ 1°/ημέρα ή μία ηλιακή ή σεληνιακή διάμετρο κάθε 12 ώρες, σε αντίθετη διεύθυνση από την κύρια φαινόμενη κίνηση (λόγω περιστροφής).Η Γη έχει έναν Φυσικό Δορυφόρο, την Σελήνη, η οποία περιφέρεται γύρω από την γη κάθε 27,3 ημέρες (αστρικός μήνας). Παρατηρώντας από την γη την κίνηση, φαίνεται να κινείται με 12 °/ημέρα (μία σεληνιακή διάμετρο την ώρα), σε αντίθετη διεύθυνση από την κύρια φαινόμενη κίνηση. Λόγω της συνδυασμένης περιφοράς γύρω από τον ήλιο, ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο ίδιων φάσεων της σελήνης (π.χ. από πανσέληνο σε πανσέληνο) διαρκεί λίγο περισσότερο, για την ακρίβεια 29,54 ημέρες - η περίοδος αυτή ονομάζεται συνοδικός μήνας (χονδρικά 30 ημέρες ή έναν ημερολογιακό μήνα).Με σημείο αναφοράς τον Βόρειο Πόλο της Γης, η κίνηση της Γης, της Σελήνης και της αξονικής περιστροφής, είναι όλες αντίθετα στην φορά των δεικτών του ρολογιού.Τα τροχιακά και αξονικά επίπεδα δεν είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένα: Το τροχιακό επίπεδο Γης-Ηλίου ή αλλιώς Εκλειπτική (σχεδόν 23,5° και η κλίση αυτή είναι η αιτία των εποχών του έτους) και το τροχιακό επίπεδο Γης-Σελήνης, σχηματίζουν γωνία ~ 5° (αν ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένα, θα είχαμε μία έκλειψη Ηλίου ή Σελήνης κάθε μήνα).Η ΣΦΑΙΡΑ του Hill της γης έχει μία ακτίνα 1,5 Gm, μέσα στην οποία ο μόνος φυσικός δορυφόρος μπορεί και περιφέρετα
ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΤΟΥ NOESIS
Στο πλανητάριο του NOESIS παρακολουθήσαμε την προβολή " Τα θαύματα του σύμπαντος"
και μέσα από τα μάτια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble γίναμε μάρτυρες της γέννησης του Σύμπαντος .
Το "ταξίδι" στον χωροχρόνο ήταν κυριολεκτικά ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!!!
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012
ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΜΑΣ ΟΧΗΜΑ - ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΜΗ ΜΑΣ .
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
NOESIS
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ : " ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ "
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ / 30-11-2012
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012
'' ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ''
'' Ο ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΓΚΟΛΦ ''
'' Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥ ''
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
FOTOS DA NASA from pedronr3
Ετικέτες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ,
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
ΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ.
Η φωτογραφία προκαλεί κατάπληξη και σύμφωνα με έναν κορυφαίο ανώτερο υπάλληλο του Λευκού Οίκου είναι απόδειξη ότι όχι μόνο υπάρχει και υπήρχε ζωή στον Άρη, αλλά ότι οι ρίζες μας είναι από εκεί. Μεταφερθήκαμε δηλαδή από τον Άρη εδώ, πριν εκατομμύρια χρόνια.
Την φωτογραφία το περιοδικό την πήρε από μια μυστική έκθεση της NASA με σχετικές εικόνες από τον πλανήτη Άρη. Ας σημειωθεί ότι τα κρανία είναι λίγα μέτρα μακριά από μια άλλη ακόμα πιο καταπληκτική ανακάλυψη: Είναι μια συντριφθείσα διαστημική κάψουλα. Στα κρανία διακρίνονται βαθιές ρωγμές, που ενδεχομένως να προήλθαν από την συντριβή του διαστημικού τους σκάφους.
Πηγή πληροφοριών: aorata-gegonota.blogspot.com
Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ (3000Π.Χ.-2007Μ.Χ)
Ετικέτες
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ,
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012
ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
Υπάρχει ένα φεγγάρι στον ουρανό ... λέγεται η Σελήνη ...
Με βάση την τροχιά του γύρω από τη Γη σε σχέση με τον Ήλιο, η Σελήνη φαίνεται μερικές φορές πλήρη ή μερικές φορές ως μια λεπτή φέτα.
Αυτές οι αλλαγές είναι καθαρά οπτικές, ανάλογα με το πόσο ηλιακό φως έχει αποκλειστεί από τη Γη. Οι όροι «αποτρίχωση» και «χάση» χρησιμοποιούνται συχνά για τη Σελήνη. ΑΥΞΗΤΙΚΉ είναι η φάση όπου η μεγαλύτερη και ευρύτερη περιοχή της Σελήνης φωτίζεται. Ο όρος "GIBBOUS" επίσης χρησιμοποιείται και σημαίνει "περισσότερο από το ήμισυ" και "λιγότερο από το πλήρες" ως ένας τρόπος περιγραφής.Καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη περνά από διάφορα στάδια που επαναλαμβάνονται διαρκώς:
Full Moon(γεματή Σελήνη), αυξητική ημισέληνος, αυξητική ημισέληνος Σελήνη, αυξητική ημισέληνος Φεγγάρι, πρώτο τέταρτο, τελευταίο τέταρτο, New Moon(Νέα Σελήνη). Σε μια εποχή πριν από το τεχνητό φως, οι Πανσέληνοι ήταν πολύ σημαντική, καθώς έριχναν φως το βράδυ,επιτρέποντας την περισσότερη δουλειά.
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ
Από τα βάθη των ωκεανών αναδύθηκαν τα επιχειρήματα για την ύπαρξη... aliens
Η πρώτη συστηματική αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής ξεκίνησε το 1960,
με επικεφαλής τον Frank Drake, ο οποίος σήμερα είναι αστρονόμος στο
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Santa Cruz. Χρησιμοποιώντας μια
εξαιρετικά μεγάλη κεραία, σαν δορυφορικό πιάτο, ο Drake σάρωνε τον
ουρανό, προσπαθώντας να ακούσει σήματα και να καταφέρει να
επικοινωνήσει με... εκπροσώπους προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών. Με
βάση μια πολύπλοκη εξίσωση (Ν=Ν*fpnef1fifcfL ό, τι κι αν σημαίνει
αυτό...), ο Drake υπολόγισε τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή σε κάποιον
άλλο πλανήτη. Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να υπάρχουν
αρκετές χιλιάδες έξυπνα εξωγήινα όντα, ανάμεσα στα 400 εκατομμύρια
αστέρια του γαλαξία μας, τα οποία να ζουν στην επιφάνεια πλανητών, που
βρίσκονταν γύρω από αστέρια σαν τον Ήλιο και θερμαίνονταν από το φως
τους.
Όμως, στη δεκαετία του 1970 εμφανίστηκε ο Dr. Μichael Ηart, ένας
φυσικός από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Βoulder, ο
οποίος, με επιστημονικά επιχειρήματα, υποστήριζε πως πράγματι υπάρχουν
ορισμένες πολύ μικρές «κατοικήσιμες» ζώνες γύρω από τους αστέρες,
ελάχιστες όμως. Οι ζώνες αυτές βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει ασφάλεια,
μακριά από τους πόλους των πλανητών, όπου η θερμοκρασία είναι είτε
εξαιρετικά υψηλή είτε απελπιστικά ψυχρή. Το σημαντικότερο επιχείρημά
του ήταν πως η ύπαρξη ζωής σε κάποιον άλλον πλανήτη είναι ζήτημα...
τύχης. Και το κυριότερο παράδειγμά του ήταν πως «αν η τροχιά της Γης
ήταν κατά ένα ελάχιστο ποσοστό μικρότερη ή μεγαλύτερη, δεν θα υπήρχε
ζωή ούτε καν σε αυτόν τον δικό μας πλανήτη. Το γεγονός ότι υπάρχει
είναι καθαρή τύχη. Είμαστε τυχεροί που η Γη βρίσκεται μέσα σε μια
μικρή κατοικήσιμη ζώνη».
Στα χρόνια εκείνα, η θεωρία του Ηart βρήκε αρκετούς υποστηρικτές από
τον χώρο της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίοι θεώρησαν τα
επιχειρήματά του «επαρκή». Ωστόσο, η διαμάχη συνεχίστηκε και
αναθερμάνθηκε. Τότε ήταν που άρχισε να κερδίζει έδαφος μια νέα,
ριζοσπαστική προσέγγιση, η οποία στηριζόταν στις μελέτες επιστημόνων
που δεν γίνονταν στο διάστημα αλλά στη Γη και, συγκεκριμένα, στα βάθη
των ωκεανών. Αναζητώντας να βρουν τι κρύβεται στον σκοτεινό βυθό και
έπειτα από αναρίθμητες καταδύσεις στα βαθιά νερά των Νησιών
Γκαλαπάγκος το 1977, οι ειδικοί εντόπισαν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και
πλούσιο οικοσύστημα, στην πανίδα του οποίου περιλαμβάνονταν μεγάλες
αποικίες σκουληκιών και μικροοργανισμών μέσα σε υποβρύχια ρήγματα.
Ήταν ένας ζωντανός κόσμος, που απεδείχθη πως έπαιρνε ενέργεια από τα
υποθαλάσσια ηφαίστεια. Η εσωτερική θερμότητα της Γης απελευθέρωνε
χημικές ουσίες με τις οποίες τρέφονταν διάφοροι μικροοργανισμοί κι
αυτοί με τη σειρά τους γίνονταν τροφή για είδη που βρίσκονταν πιο ψηλά
στην τροφική αλυσίδα. Σήμερα, έχουν πια ανακαλυφθεί περισσότερες από
100 τέτοιες σκοτεινές οάσεις ζωής, στα βάθη των ωκεανών της Γης, κατά
μήκος των ηφαιστειακών ρηγμάτων που διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη τον
θαλάσσιο πυθμένα.
Στηριζόμενος σε αυτές τις ανακαλύψεις, όπως επίσης και στον εντοπισμό
μικροβίων αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ο Dr.
Τhomas Gold, από το Πανεπιστήμιο Cornell, ανακοίνωσε το 1992 πως με
την ίδια λογική τέτοιοι οργανισμοί θα πρέπει να ζουν και στα βάθη
άλλων πλανητών.
Η πρώτη συστηματική αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής ξεκίνησε το 1960,
με επικεφαλής τον Frank Drake, ο οποίος σήμερα είναι αστρονόμος στο
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Santa Cruz. Χρησιμοποιώντας μια
εξαιρετικά μεγάλη κεραία, σαν δορυφορικό πιάτο, ο Drake σάρωνε τον
ουρανό, προσπαθώντας να ακούσει σήματα και να καταφέρει να
επικοινωνήσει με... εκπροσώπους προηγμένων εξωγήινων πολιτισμών. Με
βάση μια πολύπλοκη εξίσωση (Ν=Ν*fpnef1fifcfL ό, τι κι αν σημαίνει
αυτό...), ο Drake υπολόγισε τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή σε κάποιον
άλλο πλανήτη. Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να υπάρχουν
αρκετές χιλιάδες έξυπνα εξωγήινα όντα, ανάμεσα στα 400 εκατομμύρια
αστέρια του γαλαξία μας, τα οποία να ζουν στην επιφάνεια πλανητών, που
βρίσκονταν γύρω από αστέρια σαν τον Ήλιο και θερμαίνονταν από το φως
τους.
Όμως, στη δεκαετία του 1970 εμφανίστηκε ο Dr. Μichael Ηart, ένας
φυσικός από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Βoulder, ο
οποίος, με επιστημονικά επιχειρήματα, υποστήριζε πως πράγματι υπάρχουν
ορισμένες πολύ μικρές «κατοικήσιμες» ζώνες γύρω από τους αστέρες,
ελάχιστες όμως. Οι ζώνες αυτές βρίσκονται εκεί όπου υπάρχει ασφάλεια,
μακριά από τους πόλους των πλανητών, όπου η θερμοκρασία είναι είτε
εξαιρετικά υψηλή είτε απελπιστικά ψυχρή. Το σημαντικότερο επιχείρημά
του ήταν πως η ύπαρξη ζωής σε κάποιον άλλον πλανήτη είναι ζήτημα...
τύχης. Και το κυριότερο παράδειγμά του ήταν πως «αν η τροχιά της Γης
ήταν κατά ένα ελάχιστο ποσοστό μικρότερη ή μεγαλύτερη, δεν θα υπήρχε
ζωή ούτε καν σε αυτόν τον δικό μας πλανήτη. Το γεγονός ότι υπάρχει
είναι καθαρή τύχη. Είμαστε τυχεροί που η Γη βρίσκεται μέσα σε μια
μικρή κατοικήσιμη ζώνη».
Στα χρόνια εκείνα, η θεωρία του Ηart βρήκε αρκετούς υποστηρικτές από
τον χώρο της επιστημονικής κοινότητας, οι οποίοι θεώρησαν τα
επιχειρήματά του «επαρκή». Ωστόσο, η διαμάχη συνεχίστηκε και
αναθερμάνθηκε. Τότε ήταν που άρχισε να κερδίζει έδαφος μια νέα,
ριζοσπαστική προσέγγιση, η οποία στηριζόταν στις μελέτες επιστημόνων
που δεν γίνονταν στο διάστημα αλλά στη Γη και, συγκεκριμένα, στα βάθη
των ωκεανών. Αναζητώντας να βρουν τι κρύβεται στον σκοτεινό βυθό και
έπειτα από αναρίθμητες καταδύσεις στα βαθιά νερά των Νησιών
Γκαλαπάγκος το 1977, οι ειδικοί εντόπισαν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και
πλούσιο οικοσύστημα, στην πανίδα του οποίου περιλαμβάνονταν μεγάλες
αποικίες σκουληκιών και μικροοργανισμών μέσα σε υποβρύχια ρήγματα.
Ήταν ένας ζωντανός κόσμος, που απεδείχθη πως έπαιρνε ενέργεια από τα
υποθαλάσσια ηφαίστεια. Η εσωτερική θερμότητα της Γης απελευθέρωνε
χημικές ουσίες με τις οποίες τρέφονταν διάφοροι μικροοργανισμοί κι
αυτοί με τη σειρά τους γίνονταν τροφή για είδη που βρίσκονταν πιο ψηλά
στην τροφική αλυσίδα. Σήμερα, έχουν πια ανακαλυφθεί περισσότερες από
100 τέτοιες σκοτεινές οάσεις ζωής, στα βάθη των ωκεανών της Γης, κατά
μήκος των ηφαιστειακών ρηγμάτων που διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη τον
θαλάσσιο πυθμένα.
Στηριζόμενος σε αυτές τις ανακαλύψεις, όπως επίσης και στον εντοπισμό
μικροβίων αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, ο Dr.
Τhomas Gold, από το Πανεπιστήμιο Cornell, ανακοίνωσε το 1992 πως με
την ίδια λογική τέτοιοι οργανισμοί θα πρέπει να ζουν και στα βάθη
άλλων πλανητών.
Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012
Οι Μάγια και οι προβλέψεις τους
Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 στις 11:11 ακριβώς ώρα Γκρήνουιτς θα συμβεί κάτι πολύ σπάνιο. Σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια κάθε 25.800 χρόνια ολοκληρώνεται ένας Μεγάλος Κύκλος κι αυτό τώρα συμπίπτει με το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012. Τότε, λένε, ο ήλιος θα βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το κέντρο του Γαλαξία μας το οποίο τέμνεται από την εκλειπτική.Ο Γαλαξίας εκτείνεται σε έναν άξονα βορά –νότου ενώ η εκλειπτική , δηλαδή η νοητή πορεία που κάνουν ο ήλιος, η σελήνη και οι πλανήτες όπως τους βλέπουμε από τη Γη φαίνεται να είναι από την ανατολή προς τη δύση.΄Έτσι είναι σαν να σχηματίζεται ένας σταυρός που οι αστρονόμοι ονομάζουν Κοσμικό Σταυρό και οι Μάγια Ιερό Δέντρο.Αυτό το αστρονομικό φαινόμενο είναι τόσο σπάνιο ώστε την τελευταία φορά που συνέβη ήταν πριν από 25.800 χρόνια, πολύ πριν την εμφάνιση και των Μάγια και των προπατόρων τους των Ολμέκων.Παράλληλα ολόκληρο το πλανητικό μας σύστημα θα συναντήσει εκείνη περίπου την περίοδο αυτό που οι αστρονόμοι ονομάζουν Ζώνη Φωτονίων.Θα μοιάζει λένε οι αστρονόμοι σαν να έχει πάρει φωτιά χωρίς όμως να υπάρχει θερμότητα καθώς αυτό είναι ψυχρό φως που προκαλείται από την διέγερση των μορίων της ύλης από τα φωτόνια. Αυτήν την κάθαρση κάποιοι την προφητεύουν ως συνοδευόμενη από πλημμύρες, σεισμούς, πτώσεις γιγαντιαίων μετεωριτών και άλλες συνταρακτικές θεομηνίες.
Πηγή:http://www.miraclesynthesis.gr
Πηγή:http://www.miraclesynthesis.gr
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΜΕ ΖΩΗ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ!
Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ένα συγκεκριμένο έτος.
Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, το ανθρώπινο γένος θα συναντήσει ζωή σε άλλο πλανήτη το 2031.
Ο διευθυντής της Ρωσικής Ακαδημίας που ερευνά τέτοια θέματα, Andrei Finkelstein, έκανε τη σχετική δήλωση πάνω σε μια συζήτηση για την εξωγήινη ζωή. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι εξωγήινοι δε χρειάζεται να έχουν κάποια τερατώδη μορφή και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να έχουν ίδια μορφή με τους ανθρώπους, δηλαδή να έχουν δυο πόδια, δυο χέρια και ένα κεφάλι. Σμπλήρωσε λέγοντας ότι η ζωή εκτός της γης είναι δεδομένη. "Εάν υπάρχει νερό τότε σίγουρα υπάρχει και ζωή", είπε.
Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν 20 χρόνια για να δούμε εάν αυτό θα γίνει πραγματικότητα!
Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, το ανθρώπινο γένος θα συναντήσει ζωή σε άλλο πλανήτη το 2031.
Ο διευθυντής της Ρωσικής Ακαδημίας που ερευνά τέτοια θέματα, Andrei Finkelstein, έκανε τη σχετική δήλωση πάνω σε μια συζήτηση για την εξωγήινη ζωή. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, οι εξωγήινοι δε χρειάζεται να έχουν κάποια τερατώδη μορφή και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να έχουν ίδια μορφή με τους ανθρώπους, δηλαδή να έχουν δυο πόδια, δυο χέρια και ένα κεφάλι. Σμπλήρωσε λέγοντας ότι η ζωή εκτός της γης είναι δεδομένη. "Εάν υπάρχει νερό τότε σίγουρα υπάρχει και ζωή", είπε.
Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν 20 χρόνια για να δούμε εάν αυτό θα γίνει πραγματικότητα!
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012
ΠΛΑΝΗΤΕΣ -ΣΚΙΤΣΟ
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ - ΣΚΙΤΣΟ
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥ - ΣΚΙΤΣΟ
ΟΙ ΔΥΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ (ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΜΟΣ)
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΝΑΤΣΙΟΥ ΣΠΥΡΟΥ
Α ΛΥΚΕΙΟΥ - 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΤΑΣ - 2012-2013
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΣΚΙΤΣΟ
ΑΓΡΟΓΛΥΦΙΚΑ
Αγρογλυφικό είναι ένα
αρκετά μεγάλο σχέδιο που δημιουργήθηκε από την ισοπέδωση μιας
καλλιέργειας, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι ή η
ελαιοκράμβη. Τα αγρογλυφικά αναφέρονται
επίσης ως σχηματισμοί των καλλιεργειών, διότι δεν έχουν πάντοτε κυκλικό
σχήμα. Αν και η ακριβής ημερομηνία που τα αγρογλυφικά άρχισαν να
εμφανίζονται είναι άγνωστη, οι τεκμηριωμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί
σημαντικά από τη δεκαετία του 1970 με τις τρέχουσες φορές. Είκοσι έξι
χώρες κατέληξαν στην αναφορά περίπου δέκα χιλιάδες αγρογλυφικών, κατά το
τελευταίο τρίτο του 20ου αιώνα, και το 90% αυτών βρίσκονταν στη νότια
Αγγλία. Πολλοί από τους σχηματισμούς που εμφανίζονται στην περιοχή είναι
κοντά σε αρχαία μνημεία, όπως το Στόουνχεντζ. Σύμφωνα με μια μελέτη,
σχεδόν οι μισοί από όλους τους κύκλους, που βρέθηκαν στο Ηνωμένο
Βασίλειο, το 2003] βρίσκονταν σε ακτίνα 15 χλμ. από το Avebury. Οι
σχηματισμοί συνήθως γίνονται τη νύχτα, αλλά έχουν επίσης γίνει και κατά
τη διάρκεια της ημέρας.
Πηγή: http://antichainletter.wordpress.com
Πηγή: http://antichainletter.wordpress.com
Σελήνη: Ο μαναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης
Η Σελήνη είναι (ο μοναδικός) φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος
μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά
του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται
επίσης «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά.
Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης.
Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή
είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα. Εξαιτίας αυτής της
εγγύτητας, η Σελήνη έχει ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή
αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και
επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.
Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι 384.403 χιλιόμετρα (παρατηρείται
οτι αυτή η απόσταση αυξάνεται κατά περίπου 0.2 εκατοστά το μήνα και
αυτό συμβαίνει λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων). Η διάμετρος της σελήνης
είναι 3.476 χιλιόμετρα (περίπου το 1/4 της γήινης). Η βαρύτητα στην
επιφάνεια της Σελήνης είναι σε ένταση το 1/6 περίπου αυτής της Γης.
Περιστρέφεται στον ελαφρώς κεκλιμένο άξονά της σε 27 ημέρες 7 ώρες και
43 λεπτά, ακριβώς στον ίδιο χρόνο που διαρκεί η τροχιακή περιφορά της
γύρω από τη Γη. Αυτός ο συντονισμός είναι και ο λόγος που από τη γη
βλέπουμε πάντα την ίδια όψη της, κάτι που οφείλεται στην βαρυτική έλξη
από τη Γη. Η Γη και η σελήνη βαρυτικά είναι ένα ενιαίο σώμα με κοινό
βαρυτικό κέντρο . Συνέπεια των παραπάνω είναι πως ορατό στη γη είναι
το 59% της επιφάνειάς της.
Οι εκλείψεις Ηλίου προκαλούνται από τη Σελήνη, όταν αυτή περνά
φαινομενικά μπροστά από το ήλιο, σκιάζοντας μέρος της Γης, αντίθετα με
τις εκλείψεις Σελήνης που προκαλούνται ομοίως από τον πλανήτη Γη.
ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά
του από την Σελήνη, αρχαιοελληνική θεά του δορυφόρου αυτού. Λέγεται
επίσης «Φεγγάρι» στη δημοτική γλώσσα, λιγότερο επίσημα ή ποιητικά.
Αποτελείται από στερεά υλικά με σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης.
Είναι το φωτεινότερο σώμα στην ουράνια σφαίρα μετά τον Ήλιο, επειδή
είναι και το κοντινότερο στη Γη ουράνιο σώμα. Εξαιτίας αυτής της
εγγύτητας, η Σελήνη έχει ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη (παλιρροϊκή
αλληλεπίδραση), προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες, αλλά και
επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της.
Η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι 384.403 χιλιόμετρα (παρατηρείται
οτι αυτή η απόσταση αυξάνεται κατά περίπου 0.2 εκατοστά το μήνα και
αυτό συμβαίνει λόγω των παλιρροϊκών δυνάμεων). Η διάμετρος της σελήνης
είναι 3.476 χιλιόμετρα (περίπου το 1/4 της γήινης). Η βαρύτητα στην
επιφάνεια της Σελήνης είναι σε ένταση το 1/6 περίπου αυτής της Γης.
Περιστρέφεται στον ελαφρώς κεκλιμένο άξονά της σε 27 ημέρες 7 ώρες και
43 λεπτά, ακριβώς στον ίδιο χρόνο που διαρκεί η τροχιακή περιφορά της
γύρω από τη Γη. Αυτός ο συντονισμός είναι και ο λόγος που από τη γη
βλέπουμε πάντα την ίδια όψη της, κάτι που οφείλεται στην βαρυτική έλξη
από τη Γη. Η Γη και η σελήνη βαρυτικά είναι ένα ενιαίο σώμα με κοινό
βαρυτικό κέντρο . Συνέπεια των παραπάνω είναι πως ορατό στη γη είναι
το 59% της επιφάνειάς της.
Οι εκλείψεις Ηλίου προκαλούνται από τη Σελήνη, όταν αυτή περνά
φαινομενικά μπροστά από το ήλιο, σκιάζοντας μέρος της Γης, αντίθετα με
τις εκλείψεις Σελήνης που προκαλούνται ομοίως από τον πλανήτη Γη.
ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org
ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Καΐρου, Δρ Ala Shaheen τον Δεκέμβριο του 2010 είχε πει σε ένα ακροατήριο ότι ίσως να υπάρχει αλήθεια στη θεωρία ότι οι εξωγήινοι βοήθησαν τους αρχαίους Αιγύπτιους να χτίσουν την αρχαιότερη πυραμίδα,την πυραμίδα της γκίζας.
Στη συνέχεια ο κ. Marek Novak, ένας εκπρόσωπος από την Πολωνία,ρώτησε εάν η πυραμίδα μπορεί να περιέχει εξωγήινη τεχνολογία ή ακόμα και ένα UFO με στην βάση της.
ο Δρ Shaheen, ήταν ασαφής και απάντησε:
«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ή να το διαψεύσω αυτό, αλλά υπάρχει κάτι στο εσωτερικό της πυραμίδας που δεν είναι "αυτού του κόσμου».
Οι εκπρόσωποι στο συνέδριο για την αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική έμειναν συγκλονισμένοι, ωστόσο ο Δρ Shaheen αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Σας παραθέτουμε το ντοκιμαντέρ The Secret KGB UFO Files , που ασχολείται με το γεγονός ότι οι Ρώσοι είχαν ήδη ανακαλύψει τον τάφο του εξωγήινου Humanoid στην Αίγυπτο και πως κάτι ειναι κάτω από την πυραμίδα.
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ στηρίζει την δήλωση του προϊστάμενου του τμήματος Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Καΐρου, Δρ Ala Shaheen.
ΠΗΓΗ:http://aneksigita-fainomena.blogspot.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)