Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ετικέτες
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013
POWERPOINT :ΟΜΑΔΑ " ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ "
Ετικέτες
ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ,
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
POWERPOINT: ΟΜΑΔΑ ''ΓΗΙΝΟΙ''
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
POWERPOINT : ΟΜΑΔΑ ΑΡΕΙΑΝΟΙ
Ετικέτες
ΑΡΕΙΑΝΟΙ,
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
POWERPOINT : ΟΜΑΔΑ "ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΙ"
Ετικέτες
ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΙ,
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 10
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 9
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 8
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 7
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 6
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Αρχικά στάδια κατασκευής Ηλιακού Συστήματος .
Μουλιανίτη Χρύσα - Νανοπούλου Αλεξάνδρα
3ο Γενικό Λύκειο Άρτας . 2012-1013
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ -ΕΡΩΤΗΣΗ 14
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 13
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 12
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
Tα δύο αυτά ηφαίστεια βρίσκονται στην περιοχήTharsis στον Άρη στο βόρειο ημισφαίριο.
Tharsis περιοχή - που συχνά αποκαλείται Tharsis Buldge - είναι μια ήπειρος του ηφαιστειακού οροπεδίου στο δυτικό ημισφαίριο του Άρη. Η περιοχή φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ηφαίστεια στο ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των τριών τεράστιων ηφαίστειων ασπίδα Arsia Mons,Pavonis Mons, και Ascraeus Mons. Το ψηλότερο ηφαίστειο του πλανήτη, το Olympus Mons, είναι μακριά στην δυτική πλευρά του οροπεδίου Tharsis.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΕΡΩΤΗΣΗ 11
Ο Άρης έχασε τη μαγνητόσφαιρά του πριν από 4 δις έτη, [21] και έτσι ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά απευθείας με την ιονόσφαιρα του πλανήτη, απομακρύνοντας άτομα από αυτήν.[22] Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95,32% από διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό.[23] Είναι πολύ αραιή και η πίεση στην επιφάνεια του πλανήτη φτάνει κατά μέσο όρο τα 0,60 kPa,[24] δηλαδή λιγότερο από το ένα εκατοστό αυτής στην επιφάνεια της Γης (101,3 kPa). Πρακτικώς, είναι ίση με την ατμοσφαιρική πίεση στα 35 χιλιόμετραυψόμετρο από την επιφάνεια της Γης. Κατά συνέπεια, ένας αστροναύτης θα χρειαστεί οπωσδήποτε διαστημική στολή, προκειμένου να περπατήσει στην επιφάνειά του. Λόγω της αραιής ατμόσφαιρας, η ταχύτητα του ήχου είναι μικρή, και οι ήχοι δεν διαδίδονται πολύ μακριά, παρά μόνο μερικές δεκάδες μέτρα. Έτσι ο Άρης, εκτός από άνυδρος και έρημος, είναι και σιωπηλός πλανήτης.
Η χαμηλή πυκνότητα της ατμόσφαιρας έχει και άλλες συνέπειες: οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όμως καθώς η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη είναι αρκετά ψιλή, οι αμμοθύελλες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη· μια τέτοια αμμοθύελλα σημειώθηκε το 2001 και ξανά το 2007. Συχνή επίσης είναι και η εμφάνιση μικρών ανεμοστρόβιλων (dust devils) που μεταφέρουν τη σκόνη πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Καθώς δεν πρόκειται για μια πολύ δυναμική ατμόσφαιρα, το κλίμα του Άρη είναι αρκετά προβλέψιμο και επαναλαμβάνεται σε κύκλους διάρκειας σχεδόν δυο Γήινων ετών, όσο δηλαδή διαρκεί και η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο. Στην ατμόσφαιρα του Άρη παρατηρούνται επίσης αραιά σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα, που εμφανίζονται πιο συχνά τη νύχτα και την αυγή, καθώς και αραιά σύννεφα από κρυστάλλους νερού όταν ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και εξαερώνεται ο πάγος των πόλων του.
Λόγω της διαφορετικής σύστασης της ατμόσφαιρας σε σχέση με αυτή τη Γης και της ελάχιστης πυκνότητάς της, σε συνδυασμό με την αιωρούμενη σκόνη, το χρώμα του ουρανού στον Άρη δεν είναι μπλε· είναι ένα κοκκινωπό ροζ που πλησιάζει κάπως σε απόχρωση το ροζ του σολωμού.[25] Όταν η διαστημοσυσκευή Viking προσεδαφίστηκε στον Άρη και έστειλε την πρώτη εικόνα από την επιφάνειά του, οι τεχνικοί που χειρίζονταν το σύστημα απεικόνισης μιξάρισαν την εικόνα σύμφωνα με την μέχρι τότε εμπειρία τους, εμφανίζοντας τον ουρανό μπλε και προκαλώντας κατάπληξη στους επιστήμονες. Αν και η φωτογραφία αυτή κυκλοφόρησε στον τύπο, το λάθος διορθώθηκε αργότερα.
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013
AΣΤΕΡΙΣΜΟΣ
Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως
ξεχωριστή ομάδα άστρων. Αυτή η κατάτμηση στηρίχθηκε στα σχήματα που
δημιουργούσαν οι πιο φωτεινοί αστέρες, στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν
ομοιότητες με ζώα (κυρίως), θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους. Οι
αρχαιότεροι αστερισμοί ορίσθηκαν στην αρχαία Μεσοποταμία και υιοθετήθηκαν από τους αρχαίους `Ελληνες,
οι οποίοι τους εμπλούτισαν με τη μυθολογία τους, και μας παρέδωσαν σχεδόν όλους τους
αστερισμούς που είναι ορατοί από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.Οι δύσκολα ορατοί ή αόρατοι από την Ευρώπη νότιοι αστερισμοί, ορίσθηκαν από τους πρώτους Ευρωπαίους ναυτικούς που ταξίδεψαν στις νότιες θάλασσες, μετά την Αναγέννηση, γι' αυτό και έχουν ονόματα όχι μυθολογικά, αλλά πολλές φορές οργάνων ή εργαλείων του πλοίου, κρίσιμων κάποτε για την επιβίωσή τους, π.χ. Αντλία, Πυξίς.
Σήμερα γίνονται επίσημα αποδεκτοί από τους αστρονόμους 88 αστερισμοί , μετά από απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU), με καλά καθορισμένα όρια. Συγκεκριμένα, η IAU ανέθεσε στον Βέλγο αστρονόμο Eugène Delporte το καθήκον αυτό. Στο Α΄ Συνέδριο της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως, που έγινε στη Ρώμη το 1922, αποφασίστηκε αφ’ ενός μεν ο τρόπος ονομασίας των αστέρων, αφ’ ετέρου δε αναγνωρίστηκαν οι 88, έκτοτε παραδεκτοί αστερισμοί. Στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της, το 1925 και το 1928, καθορίστηκαν τα ακριβή όρια του κάθε αστερισμού στον ουρανό και το αποτέλεσμα υιοθετήθηκε επισήμως το έτος 1930.
Η επίσημη διεθνής ονομασία που δέχεται η IAU για τον κάθε αστερισμό είναι η λατινική, και οι επαγγελματίες αστρονόμοι χρησιμοποιούν συνήθως την επίσημη συντομογραφία αυτής της ονομασίας, που αποτελείται πάντα από 3 γράμματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αστερισμού αποτελεί η Μεγάλη `Αρκτος (Μεγάλη Αρκούδα) που στη Γαλλία ονομάζεται «Κουτάλα» και στην Αμερική Big Dipper (σκεύος για άντληση νερού). Προσοχή όμως: Το τμήμα του ουρανού που ορίζεται στην Αστρονομία ως αστερισμός (constellation) Μεγάλη `Αρκτος, και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε «έκταση» πάνω στην ουράνια σφαίρα από όλους τους σύγχρονους αστερισμούς, δεν ταυτίζεται με την ομάδα σχετικώς φωτεινών αστέρων ("asterism") που σχηματίζουν το γνώριμο σχήμα της «κατσαρόλας». Η δεύτερη είναι βέβαια ένα υποσύνολο του πρώτου. Το ίδιο συμβαίνει και στους άλλους αστερισμούς.
Τα αστέρια που δημιουργούν τον αστερισμό ούτε έχουν σχέση μεταξύ τους, ούτε βρίσκονται στο αυτό παρατηρήσιμο επίπεδο αλλά σε διαφορετικές αποστάσεις από τη Γη. Αν παρατηρούσαμε τον ουρανό από κάποια διαφορετική οπτική γωνία μέσα στον Γαλαξία, θα βλέπαμε εντελώς διαφορετικούς αστερισμούς.
Με την πάροδο δεκάδων χιλιάδων χρόνων οι αστερισμοί αλλάζουν αργά μορφή και σχήμα, λόγω της διαφορετικής ταχύτητας και φοράς στην κίνηση του κάθε αστέρα, όμως αυτό δεν αναιρεί την πρακτική σημασία που είχαν για τον προσανατολισμό και τον καθορισμό της χρονικής στιγμής. Ειδικά στη ναυσιπλοΐα, μεγάλη ήταν η σημασία τους πριν την εφεύρεση της πυξίδας, αφού οι ναυτικοί βασίζονταν στην παρατήρηση των αστερισμών για να μπορέσουν να προσανατολιστούν το βράδυ.
Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ΠΕΜΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ .
Από τους 82 μαθητές της Ά Λυκείου που απάντησαν στην ερώτηση , οι 30 θα διάλεγαν το μάθημα της Αστρονομίας και της Διαστημικής . Επομένως λίγο πάνω από το 1/3 των μαθητών ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την μελέτη της Αστρονομίας και της Διαστημικής .
Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ .
Οι 83 μαθητές της Α΄ Λυκείου ,απάντησαν ως εξής :
Α) ΚΑΘΟΛΟΥ : 19
Β) ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ : 38
Γ) ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΩ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ
ΤΟ <<ΞΕΚΟΚΚΑΛΙΖΩ>> : 22
Δ) ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ Ή
ΑΓΟΡΑΖΩ ΒΙΒΛΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Ή
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ SITES ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ : 4
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ .ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ .
Από τους 83 μαθητές της Α΄Λυκείου οι 56 απάντησαν ΝΑΙ.Δηλαδή το 67% του δείγματος θα ήθελε να αποκτήσει τηλεσκόπιο ,ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο .
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ . ΤΡΙΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Από τους 83 μαθητές της Α΄ Λυκείου οι 75 απάντησαν ΟΧΙ ,ενώ μόνο οι 8 απάντησαν ΝΑΙ , δηλαδή είχαν τηλεσκόπιο στο σπίτι τους .
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ-ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)