Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2023




Όσο το αμερικανικό όχημα Curiosity μελετά στο πλαίσιο του αυτοματοποιημένου προγράμματός του την επιφάνεια του Άρη, η Ολλανδία ξεκίνησε την μεγάλης κλίμακας προετοιμασία επανδρωμένης αποστολής στον πλανήτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Mars One σχεδιάζεται να εγκατασταθούν εκεί οι πρώτες ανθρώπινες αποικίες τον Απρίλιο του 2023.
Το πρώτο πλήρωμα, που θα αποτελείται από τέσσερις αστροναύτες (προς το παρόν είναι άγνωστο από ποιες χώρες, η επιλογή θα αρχίσει μόλις το 2013) θα χρειαστεί να ταξιδεύσει επί επτά μήνες από τη Γη στον Άρη. Εκεί πρέπει να χτίσουν τις πρώτες κατοικίες για τους εποίκους και να μείνουν για να ζήσουν επ’ αόριστο.
Κάθε δύο χρόνια θα προστίθεται στον οικισμό μια νέα ομάδα. Σχεδιάζεται ότι ως το 2023 ο «πληθυσμός» του Άρη θα είναι πάνω από 20 άνθρωποι. Οι έποικοι θα ασχολούνται κυρίως με επιστημονική δραστηριότητα, καθώς και γεωλογικές έρευνες. Όλοι τους θα ζουν και θα εργάζονται σε ανεξάρτητα διαμερίσματα, ειδικά κατασκευασμένα για την «αρειανή αποστολή».
Η ομάδα του Mars One άρχισε να εργάζεται πάνω στο σχέδιό της στις αρχές του 2011. Οι εμπνευστές του προγράμματος Μπας Λάνσντορπ και Αρνό Βίλντερς είναι πεπεισμένοι ότι το Mars One οπωσδήποτε θα αποσβεστεί. Το μυστικό είναι ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνεται χάρη σε ένα τηλεοπτικό reality show, που ξεκινά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος το ταξίδι και την καθημερινή ζωή των πρώτων «Αρειοναυτών» θα προσελκύσει τεράστιο αριθμό τηλεθεατών και ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι έποικοι θα μπορούν να είναι μόνο άνθρωποι με άψογη φυσική και ψυχολογική προετοιμασία, γερή υγεία, υψηλή αντοχή στο άγχος και χαμηλό βαθμό συγκρουσιακής διάθεσης, που διαθέτουν τεχνική, μαθηματική, βιολογική είτε ιατρική εκπαίδευση. Και τη στιγμή της κατάθεσης της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτεροι των 35 ετών. Συνολικά στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν περίπου 40 αστροναύτες.

ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ...ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ






Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να παραλείψουμε το φεγγάρι και να πάμε κατευθείαν στον πλανήτη Άρη. Ένας από τους πιο ειλικρινείς υποστηρικτές αυτής της ιδέας είναι ο Robert Zubrin, ιδρυτής και πρόεδρος της κοινωνίας του Άρη. Η αποστολή Mars Direct του 1996 μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για επανδρωμένα ταξίδια στον Κόκκινο πλανήτη.

Αλλά πώς; 

Η πρώτη εκτόξευση θα φέρει στον Άρη ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα, ονόματος ERV. Το όχημα αυτό θα περιέχει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα με τη δυνατότητα να έχει μια χημική μονάδα επεξεργασίας και την ικανότητα παραγωγής καυσίμου με χρήση υλικών, χημικών και ενώσεων που έχουν βρεθεί στην ατμόσφαιρα του Άρη. Δύο χρόνια αργότερα, ένα άλλο επανδρωμένο ERV θα ξεκινήσει για τον Άρη με κατεύθυνση ένα δεύτερο χώρο προσγείωσης. Την ίδια στιγμή ένα επανδρωμένο, διαστημικό σκάφος θα ταξιδέψει στον Άρη και θα προσγειωθεί κοντά στα δύο ERV. Αυτό το πλήρωμα θα παραμείνει στον Άρη για 18 μήνες όπου και θα εξερευνήσει τον πλανήτη και θα διεξάγει πειράματα, εως ότου έρθει η ώρα να επιστρέψει στη Γη με καύσιμα που κατασκευάζονται επί τόπου. Δεδομένου ότι τα μέλη του πληρώματος αναχωρούν, μια άλλη ομάδα θα φτάσει και η διαδικασία θα επαναληφθεί έτσι ώστε να ιδρυθεί μια σειρά από βάσεις. 

Όμως η μακροχρόνια αποίκηση του Άρη θα απαιτούσε έναν μετασχηματισμό του πλανήτη. Ο μετασχηματισμός θα έχει ως σκοπό να φέρει της ίδιες συνθήκες διαβίωσης με τη Γη, στον Άρη. Ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι με την οικοδόμηση μονάδων που θα μεταποιούν το έδαφος και θα αντλούν αέρια υπέρ-θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο και η αμμωνία, στην ατμόσφαιρα του Άρη. Αυτά τα αέρια θα απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και τη ζέστη του πλανήτη, προκαλώντας την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος και των πάγων στους πόλους. Καθώς το διοξείδιο του άνθρακα θα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, η ατμοσφαιρική πίεση θα αυξηθεί και θα εμφανιστούν οι ωκεανοί. Τελικά οι άποικοι θα είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς διαστημικές στολές, αλλά θα πρέπει να φορούν δεξαμενές οξυγόνου. 

Μετά από πολλές δεκαετίες μετασχηματισμού, ο Άρης μπορεί να μοιάζει ακριβώς όπως το μπλε του πλανήτη μας. Μετά από πολλά εκατοντάδες χρόνια, θα μπορούσε να μετατραπεί πλήρως σε μια νέα Γη, πλούσια σε οξυγόνο και περιβάλλον. Εάν και εφόσον αυτό συμβεί, τότε ο πλανήτης θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μια ακμάζουσα αποικία των ανθρώπων. 

Υπάρχουν, επίσης, σχέδια για αποικίες σε αστεροειδείς αλλά και σε πλανήτες εκτός του Ηλιακού και Αστρικού μας συστήματος!  

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ

Ο Άρης έχασε τη μαγνητόσφαιρά του πριν από 4 δις έτη και έτσι ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά απευθείας με την ιονόσφαιρα του πλανήτη, απομακρύνοντας άτομα από αυτήν. Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95,32% από διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό Είναι πολύ αραιή και η πίεση στην επιφάνεια του πλανήτη φτάνει κατά μέσο όρο τα 0,60 kPa δηλαδή λιγότερο από το ένα εκατοστό αυτής στην επιφάνεια της Γης (101.3 kPa). Πρακτικώς, είναι ίση με την ατμοσφαιρική πίεση στα 35 χιλιόμετρα υψόμετρο από την επιφάνεια της Γης. Κατά συνέπεια, ένας αστροναύτης θα χρειαστεί οπωσδήποτε διαστημική στολή, προκειμένου να περπατήσει στην επιφάνειά του. Λόγω της αραιής ατμόσφαιρας, η ταχύτητα του ήχου είναι μικρή, και οι ήχοι δεν διαδίδονται πολύ μακριά, παρά μόνο μερικές δεκάδες μέτρα. Έτσι ο Άρης, εκτός από άνυδρος και έρημος, είναι και σιωπηλός πλανήτης.

Η χαμηλή πυκνότητα της ατμόσφαιρας έχει και άλλες συνέπειες: οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όμως καθώς η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη είναι αρκετά ψιλή, οι αμμοθύελλες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη· μια τέτοια αμμοθύελλα σημειώθηκε το 2001 και ξανά το 2007. Συχνή επίσης είναι και η εμφάνιση μικρών ανεμοστρόβιλων (dust devils) που μεταφέρουν τη σκόνη πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Καθώς δεν πρόκειται για μια πολύ δυναμική ατμόσφαιρα, το κλίμα του Άρη είναι αρκετά προβλέψιμο και επαναλαμβάνεται σε κύκλους διάρκειας σχεδόν δυο Γήινων ετών, όσο δηλαδή διαρκεί και η περιφορά του γύρω από τον Ήλιο. Στην ατμόσφαιρα του Άρη παρατηρούνται επίσης αραιά σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα, που εμφανίζονται πιο συχνά τη νύχτα και την αυγή, καθώς και αραιά σύννεφα από κρυστάλλους νερού όταν ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο και εξαερώνεται ο πάγος των πόλων του.

Λόγω της διαφορετικής σύστασης της ατμόσφαιρας σε σχέση με αυτή τη Γης και της ελάχιστης πυκνότητάς της, σε συνδυασμό με την αιωρούμενη σκόνη, το χρώμα του ουρανού στον Άρη δεν είναι μπλε· είναι ένα κοκκινωπό ροζ που πλησιάζει κάπως σε απόχρωση το ροζ. Όταν η διαστημοσυσκευή Viking προσεδαφίστηκε στον Άρη και έστειλε την πρώτη εικόνα από την επιφάνειά του, οι τεχνικοί που χειρίζονταν το σύστημα απεικόνισης μιξάρισαν την εικόνα σύμφωνα με την μέχρι τότε εμπειρία τους, εμφανίζοντας τον ουρανό μπλε και προκαλώντας κατάπληξη στους επιστήμονες. Αν και η φωτογραφία αυτή κυκλοφόρησε στον τύπο, το λάθος διορθώθηκε αργότερα.

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΖΩΗ.

Νέα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή είναι περισσότεροι απ’ ότι υπολογιζόταν.
Τα μοντέλα βοηθούν τους επιστήμονες να εντοπίσουν πλανήτες σε μακρυνά ηλιακά συστήματα, κατάλληλους να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μορφών ζωής.
Τα υπάρχοντα μοντέλα υπολόγιζαν την πιθανότητα εξωγήινης ζωής με γνώμονα την ύπαρξη νερού στην επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, τα νέα μοντέλα επιτρέπουν τον εντοπισμό πλανητών με νερό στο υπέδαφος, το οποίο διατηρείται σε υγρή κατάσταση χάρη στη θερμότητα που επικρατεί στο περιβάλλον.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο επιστημονικό Βρετανικό Επιστημονικό Φεστιβάλ του Αμπερντήν της Σκωτίας.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πλανήτες που βρίσκονται πλησίον του ήλιου του ηλιακού τους συστήματος δεν έχουν νερό στην επιφάνεια λόγω της εξάτμισής του από τη θερμότητα.
Από την άλλη πλευρά, στους πιο απομακρυσμένους πλανήτες το νερό παγοποιείται εξαιτίας του ψυχρού περιβάλλοντος.
Η επικρατούσα θεωρία υπολόγιζε την πιθανότητα ανάπτυξης ζωής με κριτήριο μια βέλτιστη/μέση απόσταση του πλανήτη από τον ήλιο.
Η προσέγγιση αυτή θεωρείται πλέον απλοϊκή.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πλανήτες αντλούν θερμότητα από δύο πηγές: από τον ήλιο τους και από τον πυρήνα που βρίσκεται στο κέντρο της ουράνιας σφαίρας.
Παίρνοντας το παράδειγμα της Γης, ο Καθηγητής Τζον Πάρνελ του Πανεπιστημίου του Αμπερντήν υπογραμμίζει πως σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων στο υπέδαφος ενδημούν μικροοργανισμοί, χάρη στα μεγάλα υπόγεια αποθέματα νερού.
Τα μοντέλα των επιστημόνων επιχειρούν να προβλέψουν ποιοι μακρυνοί πλανήτες ενδέχεται να έχουν μεγάλα αποθέματα υδάτων στο υπέδαφος με πιθανότητα ανάπτυξης εξωγήινης ζωής.
Η θεωρία της βαθιάς βιόσφαιρας ξεπερνά τη στενή άποψη που “βλέπει” την ανάπτυξη ζωής αποκλειστικά στην επιφάνεια.
Οι απομακρυσμένοι πλανήτες μπορεί να έχουν παγωμένες επιφάνειες, αλλά η θερμότητα από τον πυρήνα τους ίσως διατηρεί νερό σε υγρή μορφή, άρα και την ίδια τη ζωή, λένε οι επιστήμονες.


Πηγές πληροφοριών: www.econews.gr 

ΤΕΧΝΟΠΑΡΚΟ ΣΤΟ NOESIS

NOESIS




Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΕΘΗΚΕ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ.


Μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελεί την ανακάλυψη του αιώνα. Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν τις πιο πειστικές μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι υπάρχει ζωή στον Άρη υπό την μορφή μικροοργανισμών (βακτηρίων).
Όπως δήλωσαν, η ενδελεχής μικροσκοπική εξέταση αποκάλυψε δομές με μορφή σκουληκιού, σε έναν μετεωρίτη από τον Άρη που έπεσε στη Γη πριν περίπου 13.000 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δομές αυτές είναι σχεδόν σίγουρα απολιθωμένα βακτήρια.
Τα βακτήρια βρίσκονται ενσωματωμένα κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του αρειανού βράχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήδη βρίσκονταν μέσα του όταν αυτός προσέκρουσε στον πλανήτη μας και ότι ο μετεωρίτης δεν μολύνθηκε εκ των υστέρων από γήινα βακτήρια, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».
Ως «ένα πολύ ισχυρό στοιχείο για την ύπαρξη ζωής στον Άρη», χαρακτήρισε την ανακάλυψη ο επικεφαλής επιστήμονας του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA Ντέηβιντ Μακέι, ο οποίος μελετά τον μετεωρίτη από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1984, στους λόφους Άλαν της Ανταρκτικής.
Το 1996, ο Μακέι και οι συνεργάτες του συντάραξαν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όταν για πρώτη φορά υποστήριξαν ότι τα μικροαπολιθώματα στο βράχο υποδηλώνουν την ύπαρξη ζωής, όμως οι σκεπτικιστές επιστήμονες είχαν στη συνέχεια απορρίψει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απολιθωμένες δομές μπορεί κάλλιστα να μην είναι βιολογικής προέλευσης.
Όμως η νέα ανάλυση, υπό τη δρα Κάθι Τόμας-Κέπρτα, με ηλεκτρονικά μικροσκόπια υψηλής ανάλυσης (που δεν υπήρχαν πριν 13 χρόνια, όταν είχαν γίνει οι προηγούμενες μελέτες), ενισχύουν πλέον, αν δεν αποδεικνύουν, ότι ο αρειανός βράχος όντως κρύβει στα σπλάχνα του ενδείξεις αρχαίας ζωής. Τα αρχαία μικρόβια πιθανότατα θα εισέδυσαν στο βράχο, όταν ένα μέρος από την επιφάνεια του Άρη καλυπτόταν από νερά και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι υπήρχαν μορφές ζωής.
Ο αστροβιολόγος Ντένις Μπαζιλίνσκι του πανεπιστημίου της Νεβάδα των ΗΠΑ, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ένας από τους σκεπτικιστές, δήλωσε πλέον ότι, μετά τα νέα στοιχεία, αποδέχεται τη βιολογική εξήγηση των απολιθωμάτων, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί με σιγουριά το ερώτημα της ζωής στον «κόκκινο πλανήτη».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μετεωρίτης αποσπάστηκε από την επιφάνεια του Άρη, μετά την πτώση κάποιου αστεροειδούς στον πλανήτη, και έφθασε στη Γη αφού περιπλανήθηκε στο διάστημα επί 16 εκατ. χρόνια. Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την αρειανή προέλευσή του, καθώς η χημική σύνθεσή του ταίριαζε με αυτήν του Άρη.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό πλανητικής γεωχημείας «Geochimica et Cosmochimica Acta» που εκδίδει η Γεωχημική και Μετεωριτική Εταιρία, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως από τη NASA την ερχόμενη Δευτέρα.
Η ίδια ομάδα ερευνητών της NASΑ μελετά δύο ακόμα μετεωρίτες από τον Άρη, έναν που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1911 και έναν που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική από ιαπωνική αποστολή. Σύμφωνα με τις έρευνες των αμερικανών επιστημόνων, που πρόκειται να δημοσιευτούν σύντομα, και αυτοί οι βράχοι περιέχουν απολιθώματα μικροβιακής ζωής.

ΠΗΓΗ : 

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αστρονομικά όργανα των Αρχαίων

1. Αστρολάβος: Επινοήθηκε κατά την εποχή του Ιππάρχου (2ος π.Χ. αιώνας) και το χρησιμοποιούσαν οι αστρονόμοι για να υπολογίζουν τα ύψη των αστέρων από τον ορίζοντα και τις εκλειπτικές συντεταγμένες. Ο επίπεδος αστρολάβος, τον οποίο επινόησε ο Ίππαρχος, επέτρεπε τη στερεογραφική προβολή σφαίρας. Με τη βοήθεια της προβολής αυτής βρισκόταν με ακρίβεια η ώρα κατά την οποία γινόταν η παρατήρηση ενός αστέρα. Ο επίπεδος αστρολάβος χρησίμευε και για την επίλυση σφαιρικών τριγώνων.

2. Γνώμονας: Ένα από τα πιο απλά και πιο πολύτιμα όργανα που χρησίμευε για τον καθορισμό πολλών αστρονομικών φαινομένων και γεωγραφικών στοιχείων (καθορισμός μεσημβρινής γραμμής, διάρκειας έτους, γεωγραφικού πλάτους, απόκλισης Ήλιου, κ.ά.). Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον γνώμονα ήταν ο Αναξίμανδρος.

3. Διόπτρα: Υπήρχε η διόπτρα του Πυθέου που η ύπαρξη του βεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο Πυθέας είχε εντοπίσει ότι ο βόρειος ουράνιος πόλος και ο πολικός αστέρας δεν συμπίπτουν. Η διόπτρα του Ιππάρχου που χρησίμευε για την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου του Ήλιου και της Σελήνης. Με τη διόπτρα ο Ίππαρχος υπολόγισε την απόσταση και το πραγματικό μέγεθος των δύο αυτών αστέρων. Η διόπτρα του Ήρωνος, που χρησίμευε για διάφορες γεωδαιτικές και αστρονομικές μετρήσεις. Η διόπτρα του Αρχιμήδη που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του φάρου της Αλεξάνδρειας και τέλος η διόπτρα του Δικαιάρχου.

4. Ηλιακό ρολόι: Πρώτος εφευρέτης και κατασκευαστής του θεωρείται ο Απολλώνιος ο Περγαίος. Βελτιώσεις επέφερε αργότερα ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.

5. Κλεψύδρα: Όργανο για τη μέτρηση της ισημερινής ώρας. Η κλεψύδρα θεωρείται εφεύρεση του Κτησιβίου.

6. Ουράνια σφαίρα: Μια απλή περιστρεφόμενη σφαίρα με τους κύριους κύκλους χαραγμένους πάνω της. Πρώτος κατασκευαστής της ουράνιας σφαίρας θεωρείται κατά τους μυθικούς χρόνους ο Χείρων και κατά τους ιστορικούς ο Θαλής. Ο Εύδοξος βελτίωσε τη σφαίρα σημειώνοντας τους γνωστούς αστερισμούς και τους μεγάλους αστέρες. Ένα είδος σφαίρας χρησιμοποιούσαν ο Αναξίμανδρος και ο Ίππαρχος. Μία βελτιωμένη παραλλαγή ήταν και η "μεταπτωτική σφαίρα" στην οποία μπορούσε να ληφθεί υπ' όψη η μετατόπιση της θέσης των πόλων του Ουρανού κατά 1° ανά 73 έτη.

7. Σκάφη: Την χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να επιτύχει τη μέτρηση της Γης, ενώ ο επινοητής της αναφέρεται πως ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος.

8. Υπολογιστής των Αντικυθήρων: Ίσως το πιο διάσημο όργανο πρωτοποριακό και μεγάλης ακρίβειας. Πιθανολογείται ότι τον εφεύρε ο Αρχιμήδης ή κάποιος μαθητής του Ποσειδωνίου. Ο υπολογιστής που βρέθηκε το 1900 στο βυθό των Αντικυθήρων, ήταν ένας ημερολογιακός μηχανισμός που έδειχνε τις κινήσεις του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης σε διάφορες φάσεις. Η κατασκευή του ανάγεται στον 1o π.X. αιώνα.

9. Ωρολόγιο του Αρχιμήδη: Πρόκειται για ένα ρολόι με μηχανισμό, όπου αντί του ελατηρίου χρησιμοποιούνταν ροή νερού.

10. Κρίκος: Όργανο που έδινε το ύψος του Ήλιου όταν μεσουρανούσε.

ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ
















Περιμένουμε βροχή από πεφταστέρια (Ωριωνίδες).Για περισσότερες πληροφορίες
πατήστε:  ΕΔΩ

ΠΗΓΗ : ΕΡΤ

Ο ΗΛΙΟΣ! ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...ΚΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Ο ΗΛΙΟΣ
'Eνα λαμπρό παρελθόν  κι ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον.
Douglas R O Morisson
Ο 'Ηλιος μπορεί να είναι το κέντρο του δικού μας κόσμου, αλλά δεν είναι ένα τυπικό άστρο. Σε μία ειδική συνάντηση, που οργανώθηκε από το Αστεροσκοπείο του Παρισιού στο Moet et Chandon manor στο Epernay με την ευκαιρία της ολικής ηλιακής έκλειψης της 11ης Αυγούστου 1999, ο φυσικός του CERN Douglas R.O. Morrison έριξε φως στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του 'Ηλιου.

Τα άστρα δημιουργούνται από τεράστιες μάζες αερίων και σκόνης. Εξαιτίας διακυμάνσεων, διαμορφώνεται ένα κέντρο και τότε, εξαιτίας της βαρύτητας, συγκεντρώνεται σταδιακά όλο και περισσότερη ύλη μέχρι που δημιουργείται ένας πυρήνας, που έλκει ακόμα περισσότερα αέρια και σκόνη. Αυτός ο πυρήνας -το πρωτόαστρο- θα αρχίσει να θερμαίνεται. Κάτω από την επίδραση της βαρύτητας, το πρωτόαστρο θα συσταλεί και, εάν ο πυρήνας είναι αρκετά μεγάλος, πυρηνικές αντιδράσεις (σύντηξη) θα προκαλέσουν την ανάφλεξή του. 'Ετσι γεννιέται ένα αστέρι.

Πολλαπλά αστρικά συστήματα

'Ετσι φανταζόμουν ότι δημιουργούνται τα άστρα. 'Οταν κοιτούσα ψηλά στον ουρανό, έβλεπα τον 'Ηλιο μας σαν ένα μοναχικό άστρο και τον ουρανό γεμάτο από μονήρη άστρα. Η ιδέα των δυαδικών αστρικών συστημάτων με δύο άστρα να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο φαινόταν πραγματικά περιττή. 'Ετσι ήταν σοκ για μένα όταν έμαθα ότι μόνο το 15% των άστρων είναι μόνα τους, ενώ το 65% είναι σε ζευγάρια και το υπόλοιπο 20% είναι σε συστήματα των τριών ή και περισσότερων. Αυτό φαινόταν να αντικρούει την ιδέα ενός μεγάλου νέφους αερίων και σκόνης που συμπυκνώνεται.

Για μένα, η εξήγηση βρέθηκε σε μια από τις πρώτες φωτογραφίες που ήρθαν από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble (δες την εικόνα δεξιά). 'Εδειχνε μια περιοχή δημιουργίας αστέρων με Φροϋδική πολυπλοκότητα που εξηγεί τη γέννηση πολλαπλών αστρικών συστημάτων. Είμαστε τυχεροί που το δικό μας άστρο είναι ένα από τα μοναχικά.


Εικόνα περιοχής δημιουργίας αστέρων από το Διαστημικό Τηλεσκόποιο Hubble

Όταν γεννήθηκε ο 'Ηλιος, περίπου 4.600 εκατομμύρια χρόνια πριν, η αέρια μάζα του αποτελούνταν από 72% υδρογόνο, 24% ήλιο και το υπόλοιπο αποτελούνταν από μία ποικιλία στοιχείων, που είχαν δημιουργηθεί σχεδόν εξ'ολοκλήρου σε εκρήξεις σουπερνόβα και κατόπιν εκτινάχθηκαν στο σύμπαν. Η μάζα του 'Ηλιου είναι 2 x 1027 τόνοι, ή 2.000 εκατομμύρια εκατομμύρια εκατομμύρια εκατομμύρια τόνοι. 'Οταν δημιουργείται ένα άστρο, η συστολή του το κάνει να περιστρέφεται γρηγορότερα (όπως ένας αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ όταν μαζεύει τα χέρια του κοντά στον κορμό του). 'Ενα τέτοιο Τ Tauri άστρο είναι εξαιρετικά λαμπρό για τη μάζα του. Παρ' όλα αυτά, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, αποβάλλει μάζα, χάνοντας έτσι περίπου 2.000 εκατομμύρια εκατομμύρια εκατομμύρια τόνους κάθε χρόνο. Σύντομα επιβραδύνεται, και σήμερα ο 'Ηλιος μας χάνει περίπου 20 εκατομμύρια εκατομμύρια τόνους το χρόνο (ή 700.000 τόνους το δευτερόλεπτο) με τη μορφή του ηλιακού ανέμου.

Ηλιακές εκλάμψεις




Αυτή η αστρική διάβρωση γίνεται ορατή κατά τη διάρκεια μια ολικής ηλιακής έκλειψης. Η ακτίνα του 'Ηλιου είναι περίπου 700.000 χιλιόμετρα, έτσι το εύκολα ορατό μέρος του ηλιακού ανέμου, που είναι ορατό κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, εκτείνεται έξω από την επιφάνεια για περισσότερο από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα. Κατά διαστήματα μπορεί να εμφανιστεί μια ηλιακή έκλαμψη.





Ο C. Cavadore από το ESO και οι
L. Bernasconi και B. Gaillard από το
Observatoire de la Cote d'Azur
πήραν αυτή τη φωτογραφία της έκλειψης
του ήλιου στις 11 Αυγούστου του 1999
στο Vouzier, που βρίσκεται μεταξύ Reims
και Nancy (Γαλλία, Champagne-Ardennes).

Η ολική έκλειψη της 26ης Φεβρουαρίου 1998. Αυτή η εικόνα αποτελείται από τρεις φωτογραφίες radial gradient που τράβηξε ο Jonathan Kern από το Williams College, και που επεξεργάστηκε και συνέθεσε αργότερα η Wendy Carlos. (Copyright 1998 Wendy Carlos και Jonathan Kern.)

'Ενα τέτοιο παράδειγμα ηλιακής έκλαμψης φαίνεται στην εικόνα δεξιά.Η μοίρα του πυρήνα ενός πρωτόαστρου εξαρτάται από τη μάζα του. Εάν το πρωτόαστρο έχει μάζα μικρότερη από 0.08 ηλιακές μάζες, η θερμοκρασία στον πυρήνα δεν είναι αρκετά υψηλή για να αρχίσουν οι πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης και το πρωτόαστρο παραμένει ένας αδρανής Καφέ Νάνος.

Η ξαφνική κατάρρευση του πυρήνα γεννά ένα κρουστικό κύμα που συμπιέζει το άστρο νετρονίων ακόμα περισσότερο. Αυτό το κύμα ανακλάται και το κρουστικό κύμα που κινείται τώρα προς τα έξω χτυπάει το υπόλοιπο του άστρου, το οποίο στο μεταξύ δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου. Η έκρηξη εκτινάσσει και διαλύει το περίβλημα και αυτό αναφλέγεται για να δημιουργήσει το ορατό σουπερνόβα. Εάν το άστρο που δημιουργείται έτσι έχει ακόμα μάζα - 20-30 φορές περίπου τη μάζα του 'Ηλιου- τότε το άστρο νετρονίων μπορεί να καταρρεύσει περαιτέρω και να δώσει μία μαύρη τρύπα.



Μετά από μια ηλιακή έκλαψη εμφανίζονται βρόχοι στην επιφάνεια του Ήλιου (που μπορούμε να παρατηρήσουμε καλύτερα στη περιοχή του φωτός που εκπέμπει το υδρογόνο). Οι βρόχοι της εικόνας δημιουργήθηκαν από την έκλαψη στις 26/6/1992, ενώ το φαινόμενο κατεγράφη από το Σουηδικό Ηλιακό Τηλεσκόποιο στο νησί La Palma των Καναρίων Νήσων.

Η βασική αντίδραση που γίνεται αιτία να αρχίσει η δημιουργία ενός άστρου είναι η σύντηξη δύο πυρήνων υδρογόνου (πρωτονίων) που παράγουν δευτέριο, και ακολουθείται από την ένωση του δευτερίου με έναν ακόμα πυρήνα υδρογόνου για να δώσει ήλιο-3. Αυτό γίνεται πολύ γρήγορα - το δευτέριο υπάρχει μόνο για ένα δευτερόλεπτο προτού συντηχθεί με ένα πρωτόνιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το δευτέριο δρα ως καταλύτης, που μετατρέπει τρεις πυρήνες υδρογόνου σε ήλιο-3. Το ήλιο-3 μετατρέπεται τότε σε ένα σταθερό πυρήνα ηλίου-4 μέσα από διάφορες διαδικασίες.

Το ήλιο-4 είναι πολύ σταθερό και γενικά αποτελεί το τέλος της αλυσίδας. Για να πάμε παραπέρα, χρειάζεται να συμβεί μια ασυνήθιστη αντίδραση ανάμεσα στο ήλιο-4 και να δώσει άνθρακα-12. Αυτό μπορεί να αντιδράσει περαιτέρω δίνοντας άζωτο και οξυγόνο. Αυτή η διαδικασία λέγεται κύκλος CNO (άνθρακα-αζώτου-οξυγόνου). Το επόμενο στοιχείο, το φθόριο, μπορεί μετά να δημιουργηθεί στον κύκλο NOF (αζώτου-οξυγόνου-φθορίου).

Ο 'Ηλιος, που είναι ουσιαστικά πλάσμα χωρίς αυστηρή δομή, χρησιμοποιεί ως καύσιμο κυρίως το υδρογόνο του πυρήνα του, που βρίσκεται σε θερμοκρασία 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Η πυκνότητά του ελαττώνεται γρήγορα όσο απομακρυνόμαστε από τον πυρήνα, όπου είναι περίπου 150 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό. Στην επιφάνεια, η πυκνότητα είναι μόνο ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά κυβικό εκατοστό και η θερμοκρασία είναι περίπου 5.500 βαθμοί Κελσίου.

Λαμπρό μέλλον

Καθώς ο 'Ηλιος συνεχίζει να καίει, η θερμοκρασία θα αυξηθεί και ο πυρήνας θα συσταλεί, γεγονός που ανεβάζει τη θερμοκρασία ακόμα περισσότερο και κάνει το περίβλημα να διαστέλλεται. Τελικά ο 'Ηλιος θα γίνει ένας Κόκκινος Γίγαντας, και τότε το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου του πυρήνα του θα έχει καεί.

Τότε ο πυρήνας θα συσταλεί ακόμα περισσότερο και θα γίνεται σταθερά όλο και θερμότερος μέχρι να φτάσει τους εκατό εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο το ήλιο-4 θα αναφλεγεί και θα δημιουργηθεί άνθρακας-12 σε μια θερμοπυρηνική έκρηξη. Για τα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια το άστρο θα εξακολουθήσει να είναι πολύ λαμπρό.

Ο άνθρακας μπορεί να δώσει επιπλέον πυρήνες ηλίου-4 για να δημιουργηθεί οξυγόνο-16 και νέον-20, κ.τλ. (οι κύκλοι CNO και NOF δε θα συμβαίνουν πια γιατί το απαραίτητο υδρογόνο θα έχει ήδη καταναλωθεί). Κατόπιν, ο άνθρακας και το οξυγόνο θα καούν, αλλά ο θερμοπυρηνικός φούρνος θα σταματήσει τελικά και ο πυρήνας θα αδρανοποιηθεί.

Αλλά έξω από τον πυρήνα, το υπόλοιπο αέριο υδρογόνο και ήλιο θα συνεχίσουν να καίγονται για κάποιο χρόνο ακόμα. Αυτό θα απομακρύνει αρκετή από την αέρια μάζα του άστρου και τελικά το άστρο θα γίνει ένας 'Ασπρος Νάνος με μάζα περίπου τη μισή από την ηλιακή. Αυτό το θερμό άστρο θα είναι ορατό για δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά στο τέλος θα ψυχραθεί και θα γίνει ένας αόρατος Μαύρος Νάνος.

'Οταν ο 'Ηλιος μας γίνει ένας Κόκκινος Γίγαντας, η έκτασή του θα καταπιεί πρώτα τον Ερμή (που βρίσκεται σε απόσταση 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον 'Ηλιο), θα απορροφήσει την Αφροδίτη (108 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά), θα εγκολπώσει τη Γη (150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά), και τελικά θα πλησιάσει τον 'Αρη (228 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά).

Ευτυχώς για μας αυτή η μοίρα βρίσκεται σε απόσταση 5000 εκατομμυρίων ετών από μας. Ο 'Ηλιος είναι ένας ζωηρός ενήλικας που έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά του.



ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ



Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις στη βαρύτητα, που σχηματίστηκαν όλα πριν 4,6 δις έτη σε ένα γιγάντιο μοριακό νέφος. Τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο είναι οκτώ πλανήτες, των οποίων οι τροχιές είναι σχεδόν ελλειπτικές και βρίσκονται πάνω στο επίπεδο που ορίζει η εκλειπτική. Οι τέσσερις εσώτεροι, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξώτεροι πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες. Από αυτούς, οι δύο μεγαλύτεροι, ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας αποτελούνται από νερό, αμμωνία και μεθάνιο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ





ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ        
Η μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου αποτελεί σημαντικό αίνιγμα σε σχέση με τον αστρολογικό προσανατολισμό της. Το άθροισμα των διαγωνίων της δίνει 25, 826, τη διάρκεια του ζωδιακού κύκλου και από μόνο του αυτό θα ήταν αρκετό να μας βάλει σε σκέψεις. Λέγεται ότι κατά την κατασκευή της στόχευε το άστρο του Σείριου. Η τοποθέτησή της στο έδαφος μαζί με τις άλλες πυραμίδες και το άγαλμα της Σφίγγας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ειδικούς που βρίσκουν παράξενες ομοιότητες με θέσεις αστερισμών όσο και με αντίστοιχες κατασκευές του Άρη κοντά στην περιοχή με το γεωλογικό σχηματισμό που μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο. Κατά το μεσουράνημά του ο Αστερισμός του Ωρίωνα δείχνει ομοιότητες με τις μεγαλύτερες πυραμίδες (και με αναλογία μεγέθους και φωτεινότητας) και με το Νείλο. Από όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι η αστρονομία των Αιγυπτίων, όχι μόνο ήταν πιο εξελιγμένη από αυτή των Βαβυλωνίων (γιατί υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι η αστρονομία των Αιγυπτίων ήταν κατώτερη των Βαβυλωνίων), αλλά και κάθε άλλου πολιτισμού. Φυσικά αν οι ομοιότητες ανάμεσα στις πυραμίδες και στον Άρη δεν είναι τυχαίες, ισχύει αυτό. Και αυτό σημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν κατασκευάσει ένα τηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, το οποίο μάλλον έχει καταστραφεί.
ΠΗΓΗ : www.wikipedia.com
              εγκυκλοπαίδιες ριζου

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ


ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Αστρονομία είναι η επιστήμη η οποία ασχολείται με τη μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αντικείμενο μελέτης γι αυτήν αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις και ο πλανήτης μας ως ουράνιο σώμα που είναι, αλλά τα ουσιαστικά όρια του πεδίου μελέτης της εκτείνονται μέχρι τις εσχατιές του Σύμπαντος.
ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Στην Αίγυπτο άκμασε ιδιαίτερα η ιατρική όπως και η γραφή και η αστρονομία. Αλλά όταν ακούμε την λέξη Αίγυπτος μας έρχονται στο νου τα τεράστια μνημεία που άφησε πίσω του ο τεράστιος πολιτισμός των Αρχαίων Αιγυπτίων, τις πυραμίδες.
 Η κατασκευή της πυραμίδας του Χέοπα διήρκεσε περίπου τριάντα χρόνια. Επιλέχθηκε ο ιδανικός χώρος: ο τελευταίος πετρώδης όγκος της λυβικής πεδιάδας, πριν από το δέλτα του Νείλου στην πεδιάδα της Γκίζας. Οι ιερείς-αστρονόμοι προσανατόλισαν το μνημείο προς την ιερή πόλη Κεμ (Ληθόπολη), που προστατευόταν από το θεό Χόρους. Για να το επιτύχουν, οι αστρονόμοι έπρεπε να καθορίσουν το Βορρά. Το κατόρθωσαν με εκπληκτική ακρίβεια, με προσέγγιση 2´´ και με όργανα προσκοπικά. Όπως το "μέρκχετ" , μια ράβδο με σχισμή στην κορυφή, μέσα από την οποία παρατηρούσαν την κίνηση των άστρων, μια άλλη ράβδο με νήμα της στάθμης που έδειχνε αν κρατούσαν ευθεία την πρώτη, κι ένα επίπεδο αναφοράς πάνω στο έδαφος, που έδειχνε τις 360 μοίρες.Μάλιστα λέγεται ότι μερικά από τα μνημεία αυτού του εκπληκτικού πολιτισμού,φτιάχτηκαν με σκοπό τη πιστή αναπαράσταση των άστρων όπου πίστευαν ότι κατοικούσαν οι Θεοί.

Mars Pictures, Mars Photos -- National Geographic

Mars Pictures, Mars Photos -- National Geographic

Mars Curiosity Descent


Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

'Αλαν Μπος: «Οχι μόνο υπάρχουν πλανήτες που έχουν ήδη τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την εμφάνιση και ανάπτυξη της ζωής, αλλά υπάρχουν και πολλοί που βρίσκονται στα αρχικά στάδια διαμόρφωσής τους,κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον η ζωή θα εμφανιστεί και σε αυτούς. Θεωρώ ότι οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη και είναι σχετικά κοντινοί βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια γεωλογικής και ατμοσφαιρικής ανάπτυξης.Εκτιμώ ότι θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνη στην οποία βρισκόταν η Γη πριν από τρία ή τέσσερα δισεκατομμύρια έτη,οπότε αν σε κάποιον από αυτούς υπάρχει ζωή,αυτή είναι βακτηριακή»

 
Πολ Ντέιβις: «Ως σήμερα αναζητούμε στο Διάστημα τη ζωή με τις μορφές που γνωρίζουμε από την παρουσία της στη Γη και ελάχιστες προσπάθειες έχουν γίνει στην απόπειρα αναζήτησης μορφών ζωής που δεν έχουν σχέση με ό,τι υπάρχει ή έχει υπάρξει στο παρελθόν στον πλανήτη μας. Δεν αναφέρομαι στην αναζήτηση μορφών ζωής που μπορεί να υπάρχουν, αλλά για κάποιους φυσικούς ή και “παραφυσικούς” λόγους που αδυνατούμε να εντοπίσουμε.Μιλάω για μορφές ζωής ακόμη και σε μικροβιακό επίπεδο, με διαφορετική ή εναλλακτική αν προτιμάτε βιοχημεία από αυτή που τελικά επεκράτησε στη Γη»

 Donald Brownlee και Peter Ward: «Μπορεί να υπάρχουν βακτήρια, εγκλωβισμένα στα πιο απίθανα σημεία, όμως το περιβάλλον γύρω τους, η υψηλή ραδιενέργεια αλλά και ο χρόνος, έτσι όπως κυλά στους άλλους πλανήτες, δεν θα τους επιτρέψουν ποτέ να εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο...Ο πλανήτης στον οποίο ζούμε είναι μοναδικός.Όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο σύμπαν, γι΄αυτό και πουθενά αλλού δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ζωή, ζωή έξυπνη, ικανή να αναπτύξει πολιτισμό, ανάλογο με τον δικό μας εδώ στη Γη. Κατ΄ αρχήν, η ζωή για να αναπτυχθεί χρειάζεται ένα σταθερό αστέρι για... πατέρα ­ ένα αστέρι σαν τον Ήλιο, ικανό να παράγει σταθερά αρκετή ποσότητα ενέργειας για δισεκατομμύρια χρόνια.. Τα ζώα, τα είδη των ζώων όπως τα γνωρίζουμε, έχουν ανάγκη από οξυγόνο και χρειάστηκαν περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια για να παραχθεί τόσο οξυγόνο όσο χρειάζονταν όλα τα ζώα πάνω στη Γη. Αν η παραγόμενη ενέργεια από τον Ήλιο δεν ήταν σταθερή, αν υπήρχαν ξαφνικές μεταβολές σε όλη αυτή τη μακροχρόνια διαδικασία, θα ήταν ελάχιστες οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ζωή πάνω στον πλανήτη μας.»

Sir Martin Rees: «Όχι, πιθανότατα δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν...Αν και είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι από τους ανθρώπους που έζησαν σε περασμένες δεκαετίες πως θα "συναντήσουμε" κάποια στιγμή... Αρειανούς, αν και κανείς πια ­ ούτε ειδικός ούτε μη ειδικός ­ δείχνει να πιστεύει πως υπάρχει "προηγμένη ζωή" σε κάποιον άλλο πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος, φαίνεται να ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο το δικό μας ηλιακό σύστημα στο σύμπαν που μας περιτριγυρίζει.H παρουσία μας εδώ στη Γη υπήρξε αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλυσίδας γεγονότων. Σχεδόν όλα τα είδη που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και εξελίχθηκαν πάνω στη Γη στη διάρκεια της 4,5 εκατομμυρίων ετών ιστορίας της έχουν αυτή τη στιγμή εξαφανιστεί. Δεν μπορούμε δηλαδή να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Αν, για παράδειγμα, οι δεινόσαυροι δεν είχαν εξαφανιστεί, είναι πολύ πιθανόν να μην υπήρχαμε εμείς οι άνθρωποι. Ίσως κάποιο άλλο είδος να είχε πάρει τη θέση μας, αλλά αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.»

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ

Ο αυστριακός Felix Baumgartner έκανε ελεύθερη πτώση από τα 39.000 μέτρα και ανέπτυξε ταχύτητα πτώσης 1137 χιλιόμετρα / ώρα ξεπερνώντας το φράγμα του ήχου .

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ;

 Ο πλανήτης μας είναι ένας ενιαίος τόπος, για κάθε μορφή ζωής, η οποία έχει βρει στην Γη τις απαραίτητες συνθήκες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη της, μέσα στο πέρασμα των αιώνων.  Ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένας πολύ κρίκος της τεράστιας αλυσίδας, η οποία συμπληρώνεται από χιλιάδες άλλα είδη. Αν ένας χώρος τόσο περιορισμένος όσο ο πλανήτης σφύζει από ζωή και μάλιστα από τόσες πολλές διαφορετικές μορφές ζωής,  γιατί το απέραντο σύμπαν να είναι ερημικό και να μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε μόνοι;
Η άποψη ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε μόνο για εμάς φαντάζει πολύ εγωιστική. Είναι δυνατόν τα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άστρων που βρίσκονται διάσπαρτα εκεί έξω να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν ζωή; Ασφαλώς! Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες οι  οποίοι συνηγορούν στην άποψη αυτή. Πρώτον, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός πλανητών, που θα μπορούσαν να έχουν ευνοϊκές συνθήκες για την δημιουργία και την ανάπτυξη ζωής. Δεύτερον, θεωρείται εξαιρετικά μεγάλη η ηλικία του σύμπαντος, η οποία αγγίζει τα 13 δισεκατομμύρια χρόνια , σε σχέση με την ηλικία της ζωής στον πλανήτης μας. Ας αναλογιστούμε μόνον το παράδειγμα που ακολουθεί:  αν συμπιέσουμε τον χρόνο από την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη μας στο χρονικό διάστημα των 365 ημερών που διαρκεί ένα γήινο έτος, τότε η δική μας εμφάνιση σαν είδος, δεν έγινε παρά μόνο 1 ώρα πριν την λήξη αυτού του υποθετικού έτους.
Παρά τις ανωτέρω αμφισβητήσεις όμως, το ερώτημα παραμένει: Είμαστε πράγματι μόνοι; Και δυστυχώς το μοναδικό στοιχείο που διαθέτουμε ως τώρα για την παρουσία εξωγήινης ζωής είναι η απουσία της. Ασφαλώς όμως δεν πρέπει η απουσία της παρουσίας να αποτελεί απόδειξη ανυπαρξίας. Το μόνο βέβαιο στην όλη ιστορία είναι ο ότι ο άνθρωπος θα συνεχίσει την αναζήτηση, αφού η δίψα για γνώση και η διαρκής αναζήτηση είναι στοιχεία της φύσης του και του χαρακτήρα του.
Οι προσπάθειες μας μέχρι σήμερα για να έρθουμε σε επαφή με κάποιο εξωγήινο πολιτισμό ή να εντοπίσουμε κάποια ίχνη του έχουν αποβεί άκαρπες και μάταιες. Αν πράγματι υπάρχουν εξωγήινα όντα  με νοημοσύνη, τότε θα είχαν φτάσει στη Γη και θα τους “βλέπαμε”. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι οι εξωγήινοι δεν μπορούν να φτάσουν στον πλανήτη μας. Αλλά γιατί δεν τους ακούμε; έστω και από απόσταση; Εδώ υπεισέρχεται ένα ερώτημα του Ενρίκο Φέρμι (γνωστό ως το παράδοξο του Φέρμι) όπου μέσα σε τρεις λέξεις κατάφερε να εντάξει και να περιγράψει  τους προβληματισμούς και τις απορίες ολόκληρης της ανθρωπότητας “ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ;”

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές απαντήσεις για το παράδοξο του Φέρμι και τον προβληματισμό στην ύπαρξη της εξωγήινης νοημοσύνης. Είναι ένα μικρό αλλά πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα από τις πολλές απαντήσεις που δίνονται στο βιβλίο του Steven Web “ Where is everybody ?” και απαντούν σε 3 υποθέσεις.
1.   Βρίσκονται ανάμεσά μας.
2.   Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω.
3.   Σιγά μην υπάρχουν εξωγήινοι! 



ΘΕΩΡΙΕΣ:

ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΔΑ UFO:
 
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουν δει στον ουρανό παράξενα αντικείμενα. Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι πράγματι είδαν UFO και κάποιοι άλλοι σκεπτόμενοι ορθολογιστικά, προσπαθούν να εξηγήσουν λογικά το φαινόμενο βασιζόμενοι στα άπειρα φαινόμενα που παρουσιάζονται στο νυκτερινό ουρανό.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων θέασης UFO έχει δοθεί κάποια λογική εξήγηση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανεξιχνίαστες και ανεξήγητες. Είναι άραγε σκάφη εξωγήινων ή πρόκειται για απλές λάμψεις στον ουρανό; Τόσο η θέαση παράξενων διαστημοπλοίων όσο και οι ισχυρισμοί ορισμένων για προσωπική επαφή με τους εξωγήινους είναι προβληματικές, καθώς και στις δύο περιπτώσεις εξωγήινοι και UFO υπήρχαν, αλλά χωρίς αποδείξεις. 


 ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ:

 Το 1973 επίσης, ο Τζον Μπελ, πρότεινε την υπόθεση του ζωολογικού κήπου. Αυτή λέει απλά ότι οι εξωγήινοι μας αντιμετωπίζουν σαν είδος προς εξαφάνιση. Το σημείο αναφοράς της θεωρίας είναι ότι αν πράγματι υπάρχει εξωγήινη νοημοσύνη, τότε κάποιος πρέπει να είναι ο ηγέτης και να ελέγχει το σύμπαν. Οι άνθρωποι αφήνουν ελάχιστο χώρο στα άλλα είδη του πλανήτη μας για να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Έτσι ακριβώς και οι εξωγήινοι που βρίσκονται στον πλανήτη μας δεν επεμβαίνουν αλλά παρατηρούν. Για αυτούς η Γη δεν αποτελεί παρά ένα μικρό ζωολογικό κήπο η ισορροπία του οποίου δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Πρόκειται για μια πολύ ανθρωποκεντρική ιδέα που ακόμα και αν αληθεύει δεν έχουμε την ικανότητα να την ερευνήσουμε. Στο κάτω – κάτω είμαστε τόσο ξεχωριστοί ώστε να αξίζουμε της προσοχής και της προστασίας των εξωγήινων;


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΚΕΙ ΕΞΩ: 

Τι μπορεί να απειλήσει τον πλανήτη μας, να τον οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή και εμάς στον απόλυτο αφανισμό; Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να χτυπήσουν την πόρτα μας και να έρθουν είτε από το διάστημα (πρόσκρουση ενός τεράστιου μετεωρίτη) είτε από τις δυνάμεις της ίδιας της Γης (έλευση παγετώδους περιόδου, έκρηξη ενός υπέρ-ηφαιστείου).
 Η πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των επιστημόνων. Μικροί μετεωρίτες πέφτουν στη Γη σχεδόν κάθε μέρα, αλλά ένας μεγάλος αστεροειδής μπορεί να χτυπά τον πλανήτη μας κατά διαστήματα που απέχουν μεταξύ τους μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Ένας τέτοιος αστεροειδής, με μέγεθος 20 χιλιόμετρα, θα αφάνιζε ένα μεγάλο μέρος των ζωντανών οργανισμών από το πρόσωπο της Γης.
 Θα μπορούσαν άραγε οι εξωγήινοι πολιτισμοί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές; Αν ναι, τότε αποδεικνύεται ότι το σύμπαν είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο νομίζουμε. Οι προσκρούσεις μετεωριτών, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα πλανητικά συστήματα. Οι μαζικοί αφανισμοί μοιάζουν αναπόφευκτοι και ίσως συνιστούν μια εξήγηση για την ανυπαρξία ζωής σε άλλους πλανήτες.


ΑΝΘΡΩΠΟΣ,Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ:
 
 Η τελευταία εξήγηση το παράδοξο του Φέρμι είναι ταυτόχρονα η πιο απλή. Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό νοήμον πλάσμα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι όλος ο υπόλοιπος γαλαξίας είναι έρημος. Απλούστερες μορφές ζωής είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σε άλλους πλανήτες. Το μόνο αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι ο άνθρωπος διαφέρει από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας, χάρη στη γλώσσα, στην ηθική και στη συνείδηση που τον διακρίνουν. Αυτά τα τρία στοιχεία είναι αρκετά για να μας θεωρούμε μοναδικούς!


Πηγές πληροφοριών: www.sfak.org
                                      Steven Web: "Where Is Everybody?"
                                      Discover and Science.   
 

 


Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ



                                                     

                               Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ROVER SPIRIT ΣΤΟΝ ΑΡΗ

                                             

ΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

Οι θεωρίες που περιγράφουν την δημιουργία του Σύμπαντος από το τίποτα διαμέσου των κβαντικών διαταραχών του κενού υπονοούν την ύπαρξη του κενού χώρου.Ο Alexander Vilelkin δημοσίευσε ένα άρθρο το 1982 στο οποίο περιγράφει την δημιουργία του σύμπαντος μέσω κβαντικών διαδικασιών «κυριολεκτικά από το τίποτα», θεωρώντας όχι μόνο την απουσία της ύλης, αλλά ταυτόχρονα και την απουσία ΧΩΡΟΥ και ΧΡΟΝΟΥ!

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΖΩΗ



Όταν οι επιστήμονες επέλεξαν ένα βράχο στον πλανήτη Άρη, προκειμένου να δοκιμάσουν το λέιζερ του ρομποτικού οχήματος Curiosity, δεν περίμεναν ότι τα ορυκτά στοιχεία που περιείχε θα είχαν πολλές ομοιότητες με βράχους που υπάρχουν στη Γη.

Ο βράχος μοιάζει -χημικά- πολύ με ένα ασυνήθιστο είδος ορυκτού, που μπορεί να βρεθεί στα ωκεάνια νησιά, όπως είναι η Χαβάη, καθώς και σε άλλες περιοχές που εκτείνονται από το Κολοράντο έως και το Μεξικό.

"Τα όσα ανακαλύψαμε στον βράχο αυτόν ήταν αρκετά μεγάλη έκπληξη για εμάς" δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επιστήμονας Ραλφ Γκέλερτ, ειδικός στο Curiosity. "Είναι πυριγενής, αλλά από ό,τι φαίνεται πρόκειται για ένα νέο είδος βράχου που ανακαλύψαμε στον κόκκινο πλανήτη", πρόσθεσε.

Αυτός ο τύπος βράχου είναι μοναδικός μέχρι στιγμής, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ανακαλύψει κάτι παρόμοιο και αναμένεται να απαντήσει σε ερωτηματικά τους σχετικά με τους πυριγενείς βράχους. Το ύψος του φτάνει τα 40 εκατοστά και έχει σχήμα πυραμίδας. Στο εύρημα δόθηκε το όνομα του Jake Matijevic -πλέον αποκαλείται πέτρωμα Jake- πρός τιμήν τού μέλους της ομάδας του Curiosity που "έφυγε" τον περασμένο Αύγουστο. 

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στη σύσταση του πετρώματος υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο, κάλιο και αλουμίνιο αλλά έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σίδηρο και νικέλιο-στοιχεία που υπάρχουν σε πυριγενή πετρώματα που είχαν εξεταστεί παλαιότερα από τα προηγούμενα ρομποτικά οχήματα, Spirit και Opportunity.

Το Curiosity είχε σταλεί πριν δύο μήνες στον Άρη, προκειμένου να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης νερού -και κατ' επέκταση μικροβιακής ζωής.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ




ΕΝΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
















ΓΗΙΝΟΙ :

1. ΜΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2. ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
4. ΣΚΟΡΙΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ :

1. ΜΠΟΥΣΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ
2. ΠΑΠΠΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
3. ΣΚΕΝΤΟΥ ΜΥΡΤΩ
4. ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΙ: 

1. ΜΟΥΛΙΑΝΙΤΗ ΧΡΥΣΑ
2. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
3. ΝΤΟΥΝΓΚΑ ΕΡΑΛΜΠΑ
4. ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ ΝΕΦΕΛΗ

ΑΡΕΙΑΝΟΙ:

1.ΝΑΤΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
2. ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΣ
3. ΣΥΓΙΖΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
4. ΤΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ